Počasí dnes18 °C, zítra14 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

V Libereckém kraji je nevhodné ke koupání koupaliště v Tanvaldu

V Libereckém kraji je nevhodné ke koupání koupaliště v Tanvaldu na Jablonecku, zhoršenou kvalitu vody má dalších pět přírodních koupališť. Z toho čtyři jsou na Českolipsku a jedno v Českém ráji na Semilsku. V kraji hygienici pravidelně kontrolují 34 vodních ploch ke koupání. Vyplývá to z údajů na webu Krajské hygienické stanice v Liberci.

Na čtvrtém stupni z pěti je přírodní koupaliště v Tanvaldu kvůli překročení limitů ukazatelů fekálního znečištění. S tím se potýkalo toto koupaliště napájené z místního potoka i v minulých letech.

Na třetím stupni je kvůli sinicím Hamerské jezero na Českolipsku, které patří mezi nejoblíbenější letoviska v Libereckém kraji. Ani pro něj nejde o nic neobvyklého, sinice zhoršovaly kvalitu vody v tomto jezeře i v předchozích sezonách. Zdravotní obtíže po koupání tam mohou mít zejména citliví jedinci, mezi něž patří děti, těhotné ženy či alergici. Hygienici lidem doporučují, aby se po každém koupání v jezerech osprchovali.

Naopak mírně se zlepšila kvalita vody v Máchově jezeře, které bylo také v předchozích týdnech na třetím stupni kvůli sinicím. Nyní je na druhém stupni stejně jako rybníky u kempů v Nedamově u Dubé a Zákupech na Českolipsku a také v Sedmihorkách nedaleko Turnova. Mírně zhoršenou kvalitu vody v těchto nádržích značí snížená průhlednost. Riziko zdravotních obtíží je sice malé, ale i pro tato místa platí doporučení hygieniků, aby se lidé po koupání osprchovali.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Liberecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaromír Komenda

Černá voda??????????

Pátek, 14. července 2023, 18:15Odpovědět

V Libereckém kraji je nevhodné ke koupání koupaliště v Tanvaldu  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.