Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Liberec má dvě nové památky, školu na Husově ulici a kino Varšava

Budova školy na Husově ulici a kino Varšava se zařadily na seznam kulturních památek našeho města. Historie obou nepřehlédnutelných domů se přitom začala psát zhruba ve stejném období.

Monumentální a exponovanou budovu školy v Husově ulici v Liberci navrhl v roce 1910 talentovaný architekt Oskar Rössler, který je rovněž autorem i liberecké průmyslové školy. „Není pochyb o tom, že máme co do činění s architekturou prvního řádu, která svou pravdivostí a nadčasovostí oslovuje po více než sto letech i současného pozorovatele. Jedná se o vynikající příklad neoklasicistního pojetí autorské moderny, příznačné pro německé jazykové oblasti českých zemí v prvních dvou desetiletích dvacátého století,“ říká Martin Ouhrabka z Národního památkového úřadu (NPÚ) v Liberci.

Vlastní stavba byla postavena mezi lety 1913 a 1914. Záhy po dokončení zde zahájila vyučování dívčí reálná škola.  Od roku 1934 budovu využívalo státní gymnázium, na které v roce 1945 navázalo gymnázium reálné.  Po jeho přestěhování v roce 1949 objekt slouží především k primárnímu vzdělání. Budova se dochovala v historicky věrohodném stavu pouze za drobných úprav nutných k provozu.

Liberecké kino, známé dnes jako kino Varšava, představuje jeden z nejzajímavějších objektů svého druhu na našem území, což souvisí zejména se spojením dvou zcela odlišných funkcí, biografu a hromadných garáží, které jsou kvůli terénu umístěny nad kinosálem. Objekt prošel několika přestavbami, avšak ta poslední z let 1922–1923 udává podobu budovy tak, jak ji známe dodnes,“ přiblížil jedinečnost budovy kina Ouhrabka.

Historie objektu sahá až do let 1908–1909, kdy na místo ovocného sadu vyrostla budova podle projektu Alfreda Hübnera. Původně se využívala pro čtyři obchody. Právě tato původní přízemní budova dala základ budoucímu kinu, které vzniklo ještě téhož roku podle úprav stavebních plánů Roberta a Ernsta Peukerových. Plně elektrifikované kino s názvem „Elektrisches Jubiläums-Theater“ a s kapacitou 234 diváků patřilo k prvním a nejmodernějším zařízením svého druhu v severních Čechách. Zásadní úpravy se dočkalo až po první světové válce. Přestavbu kina a zřízení hromadných garáží vypracovala v projektu, který předkládal moderní návrh ovlivněný stylem art déco, liberecká architektonická kancelář Effenberger & Noppes. Po druhé světové válce kino neslo název „Mír“ a v průběhu druhé poloviny dvacátého století procházelo různými drobnějšími stavebními úpravami zejména interiérů.

Od 60. let je kino známé již pod názvem „Varšava“. V roce 2008 byl provoz kina ukončen a objekt chátral do té doby, než se v roce 2012 se kolem budovy zformovala skupina absolventů architektury Technické univerzity v Liberci, usilující o její záchranu v rámci spolku Zachraňme kino Varšava.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Národní památkový ústav Liberec

Štítky kulturní památka, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

To teď bude u škol pravidlo? To nemá hlavu ani patu! A NPÚ ať si pomalu, ale jistě začne dávat zase dohromady "svůj" barák. V Liberci jste nám bez pardonů k ho*nu.

Sobota, 22. července 2023, 20:51Odpovědět

Liberec má dvě nové památky, školu na Husově ulici a kino Varšava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.