Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Teplo způsobuje úhyn ryb. Při koupání vás mohou leklé kusy překvapit

Vysoké teploty, a především náhlé změny počasí, tedy bouřky a spolu s nimi přicházející změna tlaku nepříznivě působí na ryby na různých vodních plochách. Ty náhlou změnou a kyslíkovým deficitem hynou a není neobvyklé, když při koupání u rybníků objevíte leklé ryby.

Úhyn ryb v letních měsících je běžná věc. Zejména se týká nádrží, kde je nižší hladina vody, větší nánosy na dně anebo přemnožené sinice. Může tam pak vznikat kyslíkový deficit,“ vysvětlil Jan Skalský z Českého rybářského svazu, severočeského územního svazu. Pak stačí, když přijde třeba bouřka, náhle se změní tlak a výsledkem může být úhyn ryb.

Většinou jde o menší množství ryb, ale před lety řešili rybáři například rozsáhlý případ na Modlanském rybníku na Teplicku, kdy v horkém léku stačila jedna krátká bouřka a došlo k velkému úhynu. Navíc může déšť vyplavit i odpadní vody, které znečistí nádrž a o to víc zhorší rybám podmínky.  

V Příšovicích na rybnících zabíjel parazit

Před několika dny překvapili návštěvníky v Příšovicích na Turnovsku, u rybníku Malý Písečák, stovky mrtvých úhořů. Uhynula tam celá osádka úhořů, protože je napadl parazit krevnatky úhoří, což potvrdil i rozbor uhynulých ryb ve Státním veterinárním ústavu Praha. I zde měly na úhyn úhořů vliv vysoké teploty. Parazit totiž napadá plynové měchýře úhořů, kde přežívá a jakmile se zvýší teploty, ryby mají méně kyslíku a hynou. Přítomnost hlístic to ještě uspíší.

Jak uvedl předseda MO ČRS Svijany Jan Francák pro web irybarstvi.cz, probíhá odklízení mrtvých ryb každý den. Rybáři však přišli o všechny úhoře a obnovení stávající populace potrvá odhadem nejméně 8 – 10 let. „Některých rekordních kusů, které odvážíme do kafilerie v Mimoni, se někteří z nás na tomto revíru už nedočkají,“ dodal pro web Francák.

Úhyn ryb hlaste, voda už ke koupání moc není

Pokud na nádrži nebo v jejím okolí najdete uhynulé ryby, je ohlaste to. „Nejlepší je informovat příslušný rybářský svaz, případně hasiče nebo místní policii. Vždy se musí odebrat vzorky, aby se potvrdila příčina úhynu,“ vysvětluje Skalský.

Ke koupání asi nádrž, kde se mrtvé ryby objevily, nějaký čas nebude. „Žádné zákazy se nevydávají, ale každý si rozmyslí sám, jestli se chce koupat. Většinou voda zapáchá,“ dodal Skalský.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com, Michaela Vacátková

Štítky teplo, počasí, úhyn ryb, kyslík, parazit, Liberecko, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kristýna Baaderová

V horkém léku…

Čtvrtek, 27. července 2023, 21:46Odpovědět

Teplo způsobuje úhyn ryb. Při koupání vás mohou leklé kusy překvapit  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.