Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Koupaliště v Tanvaldu má znovu dobrou vodu, zhoršená kvalita je na šesti místech

Koupaliště v Tanvaldu na Jablonecku má znovu vodu vhodnou ke koupání. Potvrzují to poslední rozbory Krajské hygienické stanice v Liberci. V polovině července nebyla voda v přírodním koupališti vhodná ke koupání, město kvůli tomu nechalo nádrž vypustit, vyčistit a znovu napustit čistit vodou. Podle údajů z webu krajské hygienické stanice je teď voda na všech 34 sledovaných vodních plochách v kraji vhodná ke koupání.

Chladné počasí ale aktuálně k vodě moc neláká. Zhoršenou kvalitu vody má aktuálně v Libereckém kraji šest koupališť. Na stupni tři jsou kvůli zvýšenému výskytu sinic Máchovo jezero a také Hamerské jezero na Českolipsku. Zdravotní obtíže mohou mít po koupání citliví jedinci, jako jsou alergici, děti nebo těhotné ženy. Hygienici doporučují po koupání sprchu. Na druhém stupni s mírně zhoršenou průhledností je voda rybníka Bažantník v Sedmihorkách v Českém ráji a na třech vodních plochách na Českolipsku - na přírodních koupalištích v Zákupech a Nedamově, což je místní část Dubé, a nově také na koupališti ve Sloupu v Čechách.

Hygienici v Libereckém kraji pravidelně kontrolují 34 ploch, dalších 13 přírodních nádrží kontrolují aspoň dvakrát za sezonu. Letos neodebírají vzorky na přehradě Harcov v Liberci, která je od loňského podzimu bez vody a kvůli rekonstrukci hráze, pravobřežní zdi a odbahnění dna zůstane vypuštěná do léta 2025. Loni odebrali hygienici v kraji za letní sezonu 196 vzorků, udělali 146 kontrol a uložili pokuty za nesledování jakosti vody za 25.000 korun.

Pokud se člověk chce vykoupat v rybníce, který hygienici nekontrolují, měl by si ho podle ředitelky Krajské hygienické stanice v Liberci Jany Loosové nejprve dobře obhlédnout, zda do něj neústí nějaká kanalizace nebo odpad z výroby. „Co se týče sinic nebo řas, na to existuje velice jednoduchý test. Stačí PET lahev, naplnit ji vodou a nechat 20 minut stát. Pokud máte sekané jehličí, takový prstýnek nahoře, tak to jsou sinice. Řasy bývají v celém profilu nebo mívají tendenci se usazovat na dno," dodala Loosová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Liberecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koupaliště v Tanvaldu má znovu dobrou vodu, zhoršená kvalita je na šesti místech  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.