Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Stavbu domova seniorů v Hrádku nad Nisou podpoří 40 milionů od kraje

Čtyřicet dva nových míst vznikne v Domově seniorů v Hrádku nad Nisou, který se tam momentálně staví. Deset lůžek v tomto domově bude určeno i pro klienty s demencí nebo Alzheimerovou chorobou, bude zde také ordinace lékaře.

Na stavbu domova nyní poskytne 40 milionů Liberecký kraj, což je první splátka a následně zbytek z celkové částky 77 milionů, k jejímuž zaplacení městu se zavázal. Finanční podpora je součástí dohody mezi krajem a Hrádkem, neboť domov po postavení bude převeden pod Liberecký kraj. Ten stavbu moderního domova pro seniory finančně podpoří namísto toho, aby budoval přístavby u svých zařízení, kde to není stavebně zcela ideální.

Město na stavbu získalo dotaci a nabídlo kraji převod tohoto objektu pouze za vlastní podíl, tedy rozdíl mezi náklady a dotací. Za 77 milionů, což je vlastní podíl města, jsme tak získali majetek ve výši 271 milionu korun,“ vysvětlil hejtman Martin Půta (Starostové pro LK) a dodal: „Tímto krokem nahrazujeme kapacitu, kterou jsme původně plánovali v objektu ve Velkých Hamrech, jenž však nesplňoval parametry pasivního objektu. V Hrádku nad Nisou budou střechy využity k výrobě elektřiny pomocí fotovoltaického systému. Budova je navržena jako vysoce inteligentní a pasivní s využitím nejmodernějších dostupných technologií.

Krajští radní nyní schválili poskytnutí dotace 40 milionů, zbývající přibližně 37 milionů dostane město po skončení doby udržitelnost projektu, tedy za pět let po dostavbě. Peníze na hrádecký domov využil kraj z původně plánované přístavby objektu ve Velkých Hamrech, kde mělo díky tomu dojít k rozšíření počtu míst o 41 lůžek.

Od tohoto projektu jsme však letos upustili, jelikož nenaplňoval princip transformace sociálních služeb, kde se za minimální standard považuje pokoj se samostatnou koupelnou a toaletou. Ve Velkých Hamrech by však došlo k tomu, že koupelny a toalety by byly společné pro dva pokoje a počet dvoulůžkových pokojů by přesáhl stanovený poměr, podle něhož může počet takových pokojů v zařízení pobytových sociálních služeb činit nejvýše třicet procent,“ vysvětlil náměstek hejtmana pro sociální věci Petr Tulpa (Starostové pro LK).

Kraj by navíc přístavba v Hamrech stála 141,5 milionu korun, kdežto nyní získá nové zařízení v Hrádku nad Nisou za pouhých 77 milionů korun. „Domov Hrádku by měl být dokončený příští rok v prvním pololetí a klientům postupně začne sloužit od července roku 2024,“ doplnil Tulpa. Rozhodnutí ady ještě musí posvětit zastupitelstvo kraje i zastupitelé Hrádku.

Krok má i své kritiky, například v libereckých zastupitelích za stranu Zelených, kteří si myslí, že jde o protěžování Hrádku. „Jde o extrémně drahou stavbu za 270 milionů korun, kde jedno lůžko vychází na 6,5 milionu a zplatí ji kraj. A ten si jej také následně převezme do své péče. Na domov důchodců v Hrádku se tak vlastně složí všichni obyvatelé Libereckého kraje,“ tvrdí liberecký zastupitel za Zelené Jindřich Felcman. Byť bude podstatná část nákladů (necelých 200 mil. Kč) hrazena z evropských dotací, je to podle Felcmana ze strany kraje zásadní rozpor s jeho dosavadní politikou. 

Obyvatelům Hrádku nad Nisou nový domov pro seniory pochopitelně přeji. Zároveň bych ale chtěla, aby tato péče byla dostupná i v jiných oblastech kraje. Starostové ostatních měst by tak měli po kraji požadovat vyhlášení předvídatelných podmínek rozvoje péče o seniory,“ dodala liberecká zastupitelka Anna Kšírová (Liberec otevřený lidem).
 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky domov pro seniory, Hrádek nad Nisou, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavbu domova seniorů v Hrádku nad Nisou podpoří 40 milionů od kraje  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.