Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Konec výmluvám. Obce budou moci získat peníze na kastrace koček

Nepřehledně se množící toulavé kočky jsou téměř ve všech vesnicích i městech. Radnice jsou těmi, které by se měly postarat a zaplatit za jejich kastraci a předcházet tak nejen nekontrolovanému množení, ale i následným zdravotním komplikacím zvířat. Mnohde se tak ale neděje, protože obce nechtějí peníze do kastrací investovat. To by se teď mohlo změnit. Od příštího roku dostanou možnost získat na kastrace a následnou péči o zvířata dotaci.

Na základě podnětů a působení lidí, kteří se v různých organizacích nebo dobrovolně o toulavá zvířata starají, Liberecký kraj upraví podmínky dotace v programu ochrana přírody a krajiny, kde je i podpora pro zařízení pečující o zvířata v nouzi.

Ukázalo se, že ani útulky si nebyly jisté, že na kastraci a hospitalizaci po kastraci u toulavých koček mohou čerpat podporu. Upravíme tedy znění podmínek, lépe vydefinujeme, co lze do podpory přijmout. Navíc tam nyní přibydou obce, protože ne každá obec má svůj vlastní útulek a budou moci rovněž čerpat příspěvky,“ uvedl Václav Židek (Piráti), radní pro životní prostředí a zemědělství.

Dotaci tak budou moci čerpat útulky i obce. Tedy pokud například v obci odchytí za rok deset koček, předají je do útulku a nechají vykastrovat, ošetřit, odčervit a vypustí je a následně pak dostanou od útulku fakturu, budou moci na proplacení faktury zažádat o dotaci. Nemusí mít tedy na svém katastru vlastní útulek.

Obzvlášť u malých obcí to dává smysl, protože nemohou dát desítky tisíc ročně na tyto aktivity, protože je to zásah do rozpočtu,“ míní Židek.  

Peníze ale budou moci obce dostat nejen na kastrace a následnou péči o zvířata. Například budou moci žádat i dotaci na zřízení boxů a izolaci. Tedy pokud někde mají třeba služebnu městské policie, mohou zažádat o podporu na pořízení boxu.

„Dotační program budeme vyhlašovat každoročně, poprvé bude množné žádat příští rok, v novém dotačním období,“ poznamenal radní.

Úpravu programu a možnost získat podporu velmi vítají organizace pomáhající zvířatům v nouzi.

Největší pozitivum toho je, že pokud si budou moci obce zažádat o dotaci a mít na kočku 2,5 tisíce korun, což je strop kastrace, tak už se nebudou mít na co vymlouvat a říkat, že na to nemají peníze. Pravdou je, že musí mít nějaké zázemí, pokud chtějí činnost vykonávat sami. Ale tam už stačí koupit si klec a záchůdek a po jedné či dvou kočkách kastrovat anebo si to objednat od nějakého útulku, který pro ně bude kastrační programy dělat,“ popisuje Františka Zverková z organizace Šance zvířatům, která se stará o toulavá zvířata v libereckém regionu. Ta se o úpravu dotačního programu snažila společně s Kamilou Dvořákovou z Mimoně, která se hodně zasazuje o pomoc kočkám právě na Českolipsku a často toulavé kočky končí právě v její péči. Právě díky svým zkušenostem z praxe se snaží vyjednávat podmínky na všech úrovních samosprávy.

A v čem tkví největší pozitivum? „Pro obce je ekonomicky výhodnější investovat do kastračního programu než potom platit útulku za léčbu nemocných koček,“ vysvětluje Zverková. Obce totiž mají povinnost se o toulavá zvířata ze zákona postarat.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky kastrace, toulavé kočky, dotace, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konec výmluvám. Obce budou moci získat peníze na kastrace koček  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.