Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Opilci ničí urgent nemocnice a napadají záchranáře. Situace je čím dál horší

Urgentní oddělení liberecké nemocnice čelí obrovskému náporu opilých pacientů. Běžně jich tady za rok ošetří kolem osmi set až tisíce, ovšem letos v létě se dostali již na dvojnásobná čísla. Opilí pacienti jsou ale velkým problémem, ničí totiž zařízení urgentního oddělení, a především v podroušeném stavu napadají ošetřující personál.

Každý den dorazí na urgentní příjem průměrně dva až čtyři opilí pacienti, měsíčně jich tady musí ošetřit až 130. Buď je přiveze se zraněním záchranná služba anebo sem dorazí v doprovodu někoho jiného, často rovnou od hospodské rvačky anebo potom, co upadli, protože se nedovedli udržet kvůli opilosti na nohou. 

„Je velmi náročné s takovým pacientem komunikovat a ošetřit ho. Opilí pacienti jsou agresivní a křičí, dostanou se do prostředí, ve kterém třeba nechtějí být. Jsou to často lidé, kteří prošli nějakým konfliktem, a to zranění se jim stalo, protože se třeba s někým poprali. Častokrát znečišťují urgent, močí, kálí. Mnohdy to přejde až do ničení vybavení, prokopnou dveře, rozbijí umyvadlo, shodí věci, strhnou kolejnice, na nichž máme závěsy,“ popisuje vrchní zdravotnický záchranář oddělení urgentní medicíny Jakub Kopecký.

Agresi si ale pacienti pod vlivem alkoholu často vybíjí i na personálu, ať jde o zdravotní sestry, lékaře nebo sanitáře a další zdravotníky.

Takových případů je celá řada a každý kdo tady pracuje, jichž zažil dost. Všechny spojuje, že pacient je agresivní, ať už verbálně nebo fyzicky,“ říká staniční zdravotní záchranář Zdeněk Jindříšek a pokračuje: „V okamžiku, kdy jdete někomu ošetřit hlavu, máte k dispozici ostré nástroje a stane se, že se opilý pacient začne po takových nástrojích sápat, je to ohrožující. I já to zažil a v tom okamžiku jste tam jen vy, agresivní pacient a ostré nástroje. To je velice nekomfortní situace.

Napadení mají na urgentním oddělení za rok několik, je to tak kolem patnácti skutečně mimořádných událostí. „Měli jsme případ, kdy sestřička skončila po úderu do hlavy v pracovní neschopnosti a musela být dokonce hospitalizovaná,“ vzpomíná Kopecký.

Opilí pacienti a jejich chování mají negativní dopad na chod oddělení, ale i na psychický a zdravotní zdrav personálu. Pokud opilec zdemoluje ordinaci, musí se uklidit, rozbité věci opravit nebo se také volá policie a čeká se, až agresora zpacifikuje. To pak prodlužuje čekací dobu ostatních pacientů a vyvolává u všech stres.

Přilétají nám sem každý rok stovky pacientů v těžkých stavech vrtulníky. Zdravotníci na všech částech urgentu jsou neustále pod stresem ze záchrany života, urgentní příjem je přetížen, pod velkým náporem pacientů v čekárnách, kteří i přes edukaci a vysvětlování jsou nevybíraví směrem ke zdravotníkům. A ono, když vás někdo dvacetkrát za den pošle do háje, nechce komunikovat, nechce si nechat nic vysvětlit, tak každý takový střípek, jako je opilý pacient nebo riziko napadení stres zvyšuje,“ vysvětluje Kopecký.  

Míní, že pokud by o sebe zdravotníci nepečovali a nepečovala o ně nemocnice a nenabízela možnost věnovat se mimopracovním aktivitám, mohlo by u mnohých dojít k syndromu vyhoření. A to se týká všech, ať lékařů nebo nelékařů a zejména u pomáhajících profesí jde podle Kopeckého o velké riziko.

Pomáhá rescue tlačítko a policie

Na urgentu přitom nemají moc možností, jak si s opilci poradit. „Když sem přijde někdo agresivní, my ho zpacifikovat nemůžeme, ani tady od toho nejsme. My mu nabízíme péči a pokud ji ten člověk odmítá, může odejít, je to jen na něm. Nemůžeme nikoho nutit. Pak je samozřejmě otázkou, pokud je v ohrožení zdraví a života a uteče, co dělat. My voláme policii, pak je na ní, jestli toho člověka přivede zpět,“ vysvětluje Kopecký.

Záchranářům na urgentu proti agresivním pacientům pomáhají tak zvané rescue čipy, kdy po stisknutí čipu dostane vrátnice SOS signál a okamžitě volá policii, která zakročí. Takových případů jsou desítky za rok.

Záchytka by měla klienty celý den

Řešení je pouze ve změněně chování lidí ve společnosti, ovšem podle statistik počet uživatelů alkoholu stoupá. Obecně toto souvisí s náladou ve společnosti, v komunikaci, ve výchově, v rodině. Téměř milion lidí v České republice se denně napije. Má to vliv na vztahy i jejich zdraví.

Nám by třeba pomohlo, kdyby záchytka fungovala klidně celý den. Klienty bychom dodávali průběžně celý den. Dnes je mají na psychiatrii nebo zůstávají na urgentech celý den, což je opět komplikace a zhoršuje to práci všech,“ dodává Kopecký.    

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Blanka Freiwilligová

Štítky opilci, útoky, urgentní oddělení, hrozba, nemocnice, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

a) Záchytka = platíš, odpracuješ si to nebo trest b) Poškození majetku? Platíš, odpracuješ si to nebo trest b) Napadení ošetřujícího personálu či lékaře = okamžitý trest. Zranění? Pořádný flastr natvrdo. Furt o něčem diskutovat? Má v týhle bezpohlavní společnosti ještě někdo koule?

Čtvrtek, 24. srpna 2023, 13:03Odpovědět

Libor Burian

Ano, opilcům,psychopatům,recidivistům vždy hned nasadit monitorovací náramky které jsou vyvinuty, zákaz požívání alkoholu a drog, povinnost zdržovat se v práci nabo doma, jinak se z toho bahna nevyhrabeme. Ale v bendostánu s bendojusticí, na fotkách a videu rozostřenými lumpy a detailní prohlídkou policistů a výstroje je to jejich chráněná menšina. Psychopatů je asi jedno procento, čili sto tisíc. Ty nám mafie vypouští a vnucuje jako ty jejich osvědčené soudruhy soukmenovce do všech funkcí. Zločinci udržují peníze pracujících v oběhu a jejich kádru tím že si vyplácejí násobky imaginární průměrné' mzdy opravdu pracujících lidí také. Ředitel pošty 468000,kolik asi stojí pracující ředitelství. Nebo miliony soudruha dvořáka z peněz nejen diváků čt. O důvodech píšu v diskusích pod Komentáře, Glosy a další články.

Čtvrtek, 24. srpna 2023, 14:43Odpovědět

Michal Janovský

Je pravda že je situace den ze dne horší, lidé jedou nadoraz, nejistota,strach z budoucnosti, vláda se stará o všechnu verbež okolo,viz úkáčka a naši občané jsou jí fuk.Na druhou stranu personál nemocnice je kolikrát drzý, arogantní že mám někdy chuť praštit je přez držku,a to se jen slušně zeptám,a už piskují,a zase tak malé platy nemají,a jestli nestíhají tak ať si jdou stěžovat na vládu,ta sem tu verbež která má vše zdarma natáhla.

Čtvrtek, 24. srpna 2023, 12:32Odpovědět

Vladimír Dudycha

S tímto článkem nelze než souhlasit. Podpořil bych myšlenku, aby záchytka fungovala 24 hodin denně a opilec by si ji pořádně zaplatil. Sám jsem zažil situaci na urgentním příjmu, kam jsem byl převezen ZZS Libereckého kraje a nedlouho poté přivezli silně opilou ženu, která vůbec nevěděla o sobě. Je to opravdu hrozný zážitek. Opravdu lékařům, kteří usilují o to, aby vám zachránili váš život je potřeba pomoci a tyto opilce tam vůbec nevozit.

Středa, 23. srpna 2023, 14:47Odpovědět

Petko Kotov

A to je vtipné to, že minimálně před lety jsi byl z hlediska zdravotnictví "dítě" do devatenácti let. Takže přivezli do špitálu totálně ožralého osmnáctiletého, agresivní, řval a kdesi cosi... a měli ho hospitalizovat na DĚTSKÉM oddělení, protože podle předpisů je to ještě dítě... no dejte takové ožralé hovado mezi malé děti, i kdyby ho k posteli přivázali... děti budou vyděšený brečet, co se děje.. a tak to bylo, vím to od maminky zdravotní sestry. Na záchytku s takovejma a pak platbu za záchytku tvrdě vymáhat. I když co vymůžete od nějakého bezďáka, kterej si tak akorát vysomruje na chlast a to mu stačí... tam už by pomohlo jen vězení pro dlužníky a nucený práce.

Neděle, 27. srpna 2023, 22:28Odpovědět

Libor Burian

V bendostánu s bendojusticí,donempablem, patří opilci a narkomani mezi chráněné, lgbtqonzž. Bulvár,lidé vidí veselý život janoušků,jonáků,,celebrit"a chtěj to taky.Dělat překupníky čehokoli nebo jůůtůůbera.Kde jsou monitorovací náramky které jsou vyvinuty a byly ihned nasazeny recidivistům a psychopatům se zákazem požívání alkoholu a drog, povinnost zdržovat se v práci nabo doma.O důvodech dnešního stavu píšu v diskusích pod Komentáře, Glosy a další články zde na drbně. Třeba na yt agent Nachtman a Čurda z výsadku atentátníků na Haidricha, FTV Prima Zlato národu ukradeno (za Tošovského), svobodny-svet.cz: Má práce v Kauflandu bylo okrádat dodavatele (samozřejmě naše místní). Seriál Devadesátky včetně dokumentu, písně Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Mám jednu ruku dlouhou, Amnestie, Nájem zvedej, Pánubohu do oken, Nightwork píseň pro Pražáky, Sexuální násilí, Sami, Iluze o lůze, LupoAnettaTahači, ABJ, virtuálky Pánové nahoře, Zdálky zblízka, Maškarní ples, Markéta, Mávátka, Krajina po bitvě, Sprcha, Dežo, Revoluční, Vtom roce pitomém, Dál se háže kamením, knihy Polojasno, Ukradená revoluce, Cibulkovy Seznamy agentů StB, Orwell 1984,Příběh Kmotra-agentStB Mrázek zKolínska jakoRakušan, Šmejdi, Gangster ka, Sametoví vrazí, Ivánku kamaráde můžeš mluvit, Někdo to rád horké, Kmotr, Sicilský klan, Obchodník se smrtí, Soukromá válka pana Wilsona, Vicepresident, My Lai, Četa, Forest Gump o Vietnamu, Lidi co znám, Už je zase tady'o nesmrtelnosti'té lichvamafie která vede svět od krizí k válkám válečnickými trpaslíky, kudlankami, trubci, komedianty, lháři, podvodníky, falešnými studenty falešných práv a škol prodavačů titulů kteří sedí všude kolem nás, vyplácejí si násobky průměrné''mzdy opravdu pracujících lidí a smějí se nám se svými začerněnými smlouvami jakoUrsula, dvořákčt, pávků, rycheckých, střížů, převlečených soudruhů soukmenovců, děličů Československa, zhasinačů, rozkradačů, tunelářů, odkláněčů, lichvářů, vymahačů, exekutorů,pasáků, vexláků.Citát mužika s pseudonymem rotschild 1863:Ti kteří chápou systém budou tak zainteresováni na vlastním zisku nebo závislí na prospěchu který systém přináší že z jejich řad nikdy opozice nevzejde. Masa lidí neschopná to mentálně pochopit bude však své břímě nést bez reptání. Možná že ani nebude tušit že celý systém je nepřátelský jejich vlastním zájmům... až budeme kontrolovat vaše peníze tak si volte koho chcete...-euro, kryplměny, digitální peníze, konec hotovosti, bodování jako v Číně, autíčka na baterky vše k nové totalitě zelenismu, migrantismu, globalismu, jutuberismu, duhysmu, euhujerismu, dotacím, neZiskovkám. Mafie jedná podle vzoru udat a ukřižovat Ježu a osvobodit vraha a lupiče barabase, zneužili náboženství k ovládnutí světa ohněm a mečem, pirátství, drancování zemí a vybíjení původních obyvatel, otrokářství, kolonie, lichva, rezervace, gulagy, koncentráky, nucené práce na uranu, oběšení vedení vlastní KSČ, měnová loupež1:50,rok 68, rozvrat v roce 89 kdy soudruzi soukmenovci převlékli kabáty a uniformy, rozdělili Československo, zhasli a rozkradli. Lidé se musí spojit všichni aktivisté, ekologové, Greta, vědci, sportovci, ženy, mladí, staří, rockeři vzpomenout na heslo Make Love not war ! Začít uklízet od obcí, starostů které lidé znají, mluvit spolu, chodit ke všem volbám říct mafii a dost ! Podepište petici Voda je život pravda o vodě, seznamte se s Holešovskou výzvou, přijďte na Václavské náměstí 16.9.

Středa, 23. srpna 2023, 02:58Odpovědět

Zdeněk Surovec

Zapoměl jsi na Trotly ,tvoje kamarády.

Středa, 23. srpna 2023, 20:34Odpovědět

Libor Burian

Máte pravdu že je jich mnoho.Jak píšu a vidime,sedí všude kolem nás, vyplácejí si násobky průměrné''mzdy a smějí se nám se svými začerněnými smlouvami jakoUrsula nebo dvořákčt, pávků, rycheckých, střížů, falešných bendostudentů falešných práv a škol danusprodavačů titulů, překupníků kteří nám stále vnucují své osvědčené frimly.

Čtvrtek, 24. srpna 2023, 07:30Odpovědět

Opilci ničí urgent nemocnice a napadají záchranáře. Situace je čím dál horší  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.