Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Tým vědců navrhne pro zoologickou zahradu, jak uspořit pitnou vodu

Řešení, jak ušetřit pitnou vodu, neplýtvat s ní a využít ji více než pouze jednou vymýšlí pro libereckou zoologickou zahradu tým vědců z Technické univerzity ve spolupráci s firmou Photon Water. Tým v rámci projektu Life4Zoo v areálu zoologické zahrady vytvoří efektivní systém cirkulace vody a zajistí udržitelné nakládání s vodou do budoucna.

Základním environmentálním problémem samostatně hospodařících návštěvnických areálů, jako jsou zoo, parky, botanické zahrady, sportovní a zábavní areály, je obecný nedostatek užitkové vody v kvalitě, která odpovídá skutečným potřebám těchto míst. To vede ke zbytečně vysoké spotřebě vysoce kvalitních zdrojů pitné vody například pro účely bazénů a umývání. Na to má pitná voda zbytečně vysokou kvalitu,“ popisuje expert na environmentální technologie Tomáš Lederer.

Proto je smyslem projektu podstatné snížení nebo dokonce eliminace spotřeby pitné vody v zoo. Vědci a odborníci ze zoo a Photon Water toho chtějí dosáhnout tak, že zoo bude znovu využívat méně znečištěné odpadní vody. Mimo jiné se ale zaměří i na další oblasti úspor vodních zdrojů. Dalším cílem projektu je zvýšit zadržení vody v krajině, což napomůže v tomto případě zoologické stabilizovat zásoby podzemní i povrchové vody. Dále chtějí snížit uhlíkovou stopu pomocí znovu využití vody a aplikace kombinace přírodě blízkých systémů čištění vody s moderními technologiemi úpravy vod. 

A také se zaměří i na zvýšení kvality života chovaných zvířat, neboť cirkulární nakládání s vodou umožní provozovat vyšší kapacitu vodních ploch a nádrží s jednoznačně pozitivním efektem pro zvířata. Nádrže budou současně sloužit jako akumulační kapacity pro záchyt dešťových vod a jejich následné využití.

Projekt, který bude tým testovat v liberecké zoologické zahradě, pak půjde aplikovat i do dalších turistických center.

Projekt se testuje i v zoo v Barceloně

Naším cílem je ukázat, že efektivní a udržitelná správa vodních zdrojů je nejen možná, ale i nezbytná pro budoucnost naší společnosti a kvalitu životního prostředí jako celku. Chceme ukázat, že jednoduchá opatření, jako je recirkulace, tedy opětovné využívání odpadních vod a zvýšení retence vody v krajině, mohou mít zásadní pozitivní dopad na životní prostředí i na ekonomiku turistických atrakcí a oblíbených návštěvních míst,“ vysvětlil Tomáš Lederer, koordinátor týmu Life4Zoo z Technické univerzity v Liberci.

Systém vyvíjený ve spolupráci vědců z Ústavu pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace Technické univerzity Liberec a odborníků společnosti Photon Water pro libereckou zoo bude testovaný také v zoo v Barceloně, ve spolupráci s univerzitami v Gironě a Barceloně.

Vysoká spotřeba vody trápí libereckou zoo dlouhodobě. „Po většinu roku sice čerpáme vodu pro potřeby zvířat z našich vrtů, Labutího jezera a Jizerského potoka, ale každoročně v průběhu léta klesá hladina těchto vodních zdrojů natolik, že není možné ji pro napouštění bazénů, napájení zvířat i mytí expozic dále využívat. Musíme ji dotovat pitnou vodou z řádu, která následně končí bez dalšího užitku v kanalizaci. To je jak neekologické a dlouhodobě neudržitelné, ale samozřejmě se to i nepříznivě promítá do ekonomiky zoologické zahrady. Věříme, že díky projektu Life4Zoo se nám podaří snížit objem spotřebované vody ze současných 60 tisíc metrů krychlových minimálně na polovinu,“ doplnil David Nejedlo, ředitel Zoo Liberec.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Adam Pluhař, TUL

Štítky projekt, šetření vodou, Technická univerzita, Zoo Liberec, Photon Water, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tým vědců navrhne pro zoologickou zahradu, jak uspořit pitnou vodu  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.