Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Pertolticích obnovili sochu Svatého Jana Nepomuckého. Váže se k ní dramatický příběh z historie

V Dolních Pertolticích na Frýdlantsku, v parku pod kostelem Svatého Jošta, slavnostně posvětí zrestaurovanou sochu Sv. Jana Nepomuckého. K obci neodmyslitelně patří již desítky let a váže se k ní dramatický a tajemný příběh z období třicetileté války.

V době, kdy v zemi zuřila třicetiletá válka, stávala mezi Hájem a Pertolticemi socha, která byla předchůdkyní té stávající. Když armády dotáhly až do blízkosti sochy a císařské vojsko očekávalo příchod Švédů, odehrála se podle místních pověstí zvláštní událost. Na zdejší krajinu padla hustá mlha a když Švédové přešli zdejší obce a vyrazili směrem na Pertoltice, vynořila se před vojáky v mlze vysoká postava. Začali pálit hlava nehlava a stojící postavu rozstříleli, ta ale ne a ne padnout. Tak se prý zalekli, že raději utekli.

Onou postavou však nebyl člověk, ale socha, která tehdy v těch místech stávala. Na počest této události byla přemístěna a později ji zřejmě hrabě Clam-Gallas nahradil stávající sochou Svatého Jana Nepomuckého. Alespoň tak se to vypráví mezi místními, avšak žádné doklady této události nejsou. Nicméně socha k obci patří, a i proto se jí dostalo důstojné renovace.

Socha patří k jedněm z nejhodnotnějších na Frýdlantsku a dlouho chátrala, už v roce 1997 se o snaze na její záchranu objevují zmínky v kronice, jak je tam zaznamenala paní kronikářka. Asi před rokem se nám podařilo získat na restaurátorské práce dotaci z Libereckého kraje, a tak mohla jít do péče odborníků,“ popsal starosta Pertoltic Vladimír Hovad.

Tomu mimo jiné předcházelo získání sochy do vlastnictví obce, neboť původně stála na pozemku soukromých majitelů a teprve pak se její obnově mohla věnovat restaurátorka Vanesa Trostová. „Socha byla ve špatném stavu, byla různě laicky opravovaná, natíraná nevhodnými barvami,“ popsal starosta.

Obnova se nakonec zdařila a Svatý Jan Nepomucký již stojí opět na svém místě. V sobotu 26. srpna ve 14 hodin slavnostně sochu požehná frýdlantským farář Grzegorz Marian Czyzewski. Těšit se mohou účastníci i na vyprávění pověsti o Bílém Janovi a u sochy slavnostně na počest této události bude na stráži i císařské vojsko, zazní rovněž slavnostní salva.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vladimír Hovad

Štítky restaurování, socha, Pertoltice, Liberecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Pertolticích obnovili sochu Svatého Jana Nepomuckého. Váže se k ní dramatický příběh z historie  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.