Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Hasiči z Libereckého kraje pomáhají kolegům s obrovským požárem pražců v Tisové u hnědouhelné elektrárny

Odřad Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje (HZS LBK) vyjel v sobotu po poledni na pomoc kolegům do Karlovarského kraje. Bojují tam v Tisové na Sokolovsku s rozsáhlým požárem skládky pražců. Je to přesně jeden rok, jeden měsíc a jeden den od vyslání odřadu do Hřenska.

S požárem skládky pražců a dalšího dřevěného odpadu poblíž areálu hnědouhelné elektrárny Tisová na Sokolovsku bojují hasiči od pátečního večera. Na místě jsou kromě místních hasičů také jejich kolegové z Plzeňského, Ústeckého, Středočeského a Libereckého kraje.

S řídícími důstojníky jsme sestavili odřad tak, aby byla zabezpečena akceschopnost jednotek požární ochrany v Libereckém kraji,“ řekl Jan Hrdlička, náměstek ředitele pro IZS a operační řízení.

Minimální doba nasazení odřadu je 48 hodin, poté dojde ke střídání zasahujících hasičů. Podle požadavků velitele zásahu může být povolána další speciální technika.

Za HZS Libereckého kraje budou nasazeny čtyři velkoobjemové cisterny, v záloze je připraveno i velkokapacitní čerpadlo Somati, které je dislokováno na stanici v České Lípě a v případě požadavku velitele zásahu může být rovněž vysláno na místo zásahu,“ doplnila mluvčí hasičů Jaroslava Benešová.

Z dobrovolných jednotek jsou v odřadu: JSDH Hrádek nad Nisou, JSDH Nový Bor, JSDH Jablonec nad Nisou – Paseky a JSDH Lomnice nad Popelkou.

Zásah je pro hasiče velmi náročný a musí se často a pravidelně střídat. „Další velké střídání, hlavně jednotek z Karlovarského kraje, je plánováno na neděli. Na místě jsou již posily z okolních krajů, žádaly jsme velkoobjemové cisterny. Vyžádaný byl rovněž speciální automobil s velkou zásobou pěnidla. V průběhu hašení se zranilo několik hasičů. S ohledem na množství hořícího materiálu lze předpokládat dlouhotrvající zásah v řádech několika dní," odhaduje karlovarských krajských hasičů Martin Kasal.

Záchranáři během večera ošetřili tři hasiče. Jeden byl převezen s lehkým zraněním do Sokolovské nemocnice,“ uvedl mluvčí krajské karlovarské záchranky Radek Hes. Policie uzavřela cesty k areálu a odklání vozidla. „Řídí tam dopravu a do míst pouští jenom ty, kteří tam bydlí nebo pracují, aby se zachovala průjezdnost pro záchranné složky," sdělila policejní mluvčí Zuzana Churáňová.

S hlášením pomáhají vrtulníky

Oheň se již nešíří a hasiči se mohou plně věnovat likvidaci samotného požáru. „Stále platí vyhlášený zvláštní stupeň požárního poplachu. V ranních hodinách zasahující hasiči přešli z požární obrany do požárního útoku, kdy už není primární ochrana okolí a zastavení šíření. Nasazeno je patnáct útočných vodních proudů, zhruba od půl deváté dopoledne je zahájeno i letecké hašení. Dva vrtulníky nabírají vodu v jezeře Medard,“ popsal Kasal. Na místě je nasazeno 72 kusů požární techniky.

Zásah komplikují lidé, kteří si to tam jezdí fotit

Prosím všechny, aby žádným způsobem neblokovali příjezdové cesty na místo požáru či například prostor u vrtulníků. Chápeme, že obyvatelé chtějí vidět co nejvíc ze zajímavého zásahu, musíme ale dbát hlavně na bezpečnost jak zasahujících, tak právě i sledujících obyvatel. Jejich přítomnost v blízkosti požáru či u místa, kde zasahují vrtulníky, není bezpečná," upozorňuje Kasal.

Majitelem elektrárny i sousedních pozemků je Sokolovská uhelná. Skládka pražců leží sice na pozemcích Sokolovské uhelné, ale je pronajata soukromé firmě. Podnik ale poskytuje součinnost při likvidaci požáru. Událostí se již zabývají kriminalisté a zahájili trestní řízení pro podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci. Škody se budou podle odhadů pohybovat ve vyšších desítkách milionů. Policie nevyloučila cizí zavinění.

Posily z okolních krajů byly vyžádány hlavně kvůli potřebě speciální techniky. „Zásahová činnost má vždy prioritu nad vším ostatním, v Sokolově i u Tisové se v tuto chvíli zvládá obojí, tedy jak vrcholový sport, tak i požár ve zvláštním stupni,“ dodal Kasal.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Libereckého kraje, HZS Karlovarského kraje

Štítky rozsáhlý požár, požár pražců, požár Tisová, hasiči pomáhají kolegům

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči z Libereckého kraje pomáhají kolegům s obrovským požárem pražců v Tisové u hnědouhelné elektrárny  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.