Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

O vzácné luční biotopy v kraji pečují dobrovolníci z Česka i zahraničí

Desítky dobrovolníků pečují o luční biotopy napříč Libereckým krajem. Zapojují se do projektu na obnovu lučních biotopů pečuje o louky s výskytem vzácnějších druhů rostlin, který vede liberecká nezisková organizace Čmelák.

Stav některých luk byl celkovým neobhospodařováním v tristním stavu, některé louky zarůstaly náletem a kvůli nesečení byly pokryty výraznou vrstvou stařiny, to se bohužel podepisovalo nejen na vzhledu luk, ale hlavně na druhovém zastoupení a úbytku či dokonce vymizení vzácných květin,“ vysvětlila Lucie Stránská ze Čmeláka.

K členům Čmeláka se při záchraně luk připojují i dobrovolníci, již jsou za pomoc zástupci neziskovky vděční. Letos pomohli například dobrovolníci z jilemnického gymnázia sklidit biomasu na koprníkové louce v Oboře v Lomnici nad Popelkou, po dvou letech Čmelák zapojil do práce i studenty v rámci mezinárodního workcampu organizace INEX. Jedenáct mladých lidí z Turecka, Mexika, Španělska či Belgie pomáhalo na loukách v Mokřadech Jablonné, na mokřadních loukách u Dolního Vítkova či na horských loukách na Ještědu v lokalitě Nový Prales. 

Každoročně se do prací na loukách zapojuje i liberecká organizace Advaita. „Advaita nám koncem srpna pomohla se sečením a úklidem trávy z orchidejové louky v Horním Maxově. Tato organizace pomáhá lidem ohroženým různými závislostmi, a právě práce v krásné přírodě Jizerských hor funguje jako jedna z terapií,“ doplnila Jana Bujoková, ředitelka organizace Čmelák.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto společnost Čmelák

Štítky biotopy, ochrana přírody, dobrovolníci, Čmelák, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O vzácné luční biotopy v kraji pečují dobrovolníci z Česka i zahraničí  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.