Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Univerzitní koleje v Liberci zdražovat nebudou, cena je 120 korun za noc

Ubytování na kolejích Technické univerzity v Liberci letos zdražovat nebude. Za noc ve dvoulůžkovém pokoji tak studenti zaplatí 120 korun, stejně jako v minulém akademickém roce. Za měsíc bude studenta ubytování na koleji stát 3600 až 3720 korun.

Zájem o ubytování na kolejích je velký, řekla ředitelka Kolejí a menz Technické univerzity Liberec Iva Šídová. Přesto by podle ní měli ubytování dostat stejně jako v minulých letech všichni, kdo o něj požádají.

Liberec patří tradičně k univerzitním městům s nejdostupnějším ubytováním, kolej vždy dostal prakticky každý, kdo o ni požádal včetně místních studentů. Škola nabízí ubytování hotelového typu v areálu Harcov, většinou ve dvoulůžkových pokojích s vlastním zázemím a kuchyní. K dispozici je tam 2550 lůžek, díky výsuvným postelím je možné celkovou kapacitu kolejí ještě zhruba 600 míst zvýšit.

Od loňského jara slouží část jednoho ze šesti kolejních pavilonů k ubytování uprchlíků před válkou na Ukrajině. Aktuálně jich tam je podle Šídové kolem 180. „I v letošním roce vzhledem k tomu, že tady stále máme ubytované ukrajinské uprchlíky, tak nedáváme úplně běžně samostatné pokoje," řekla Šídová. Studenti bydlí většinou po dvou, někde po třech, pokoj sám pro sebe dostane podle ní student jen v opravdu odůvodněných případech.

Podle Šídové se letos snížil počet zahraničních studentů, kteří do Liberce přijíždějí v rámci programu Erasmus+. „Zatím jsme tak nemuseli nikoho odmítnout," dodala.

Vysokoškolské koleje v Liberci v minulosti opakovaně vítězily v elektronickém hlasování o nejlepší vysokoškolskou kolej roku. Ubytovat se tam mohou i zájemci s omezenou možností pohybu, v ceně je vysokorychlostní internet, v blízkosti je menza, venkovní sportoviště i studentské kluby a restaurace. Areál podstoupil nákladnou rekonstrukci před lyžařským šampionátem, který byl v Liberci v roce 2009. Škola ale do modernizace dál každoročně investuje. I letos se v areálu malovalo, část pokojů má nové podlahy a nové vybavení dostane posilovna.

V Liberci v posledních letech přibylo studentů, kteří před bydlením na koleji dávali přednost soukromí. Nájmy ale stále rostou a nabídka není velká. Studentům nabízí ubytování třeba vila Harcov zhruba dva kilometry od kampusu, kde měsíc bydlení ve dvoulůžkovém pokoji stojí 4700 korun, loni byl o 500 korun levnější. O 300 korun zdražil jednolůžkový pokoj, za měsíc student zaplatí 5800 až 6000 korun. Pronájem bytu je ještě dražší. Nezařízená garsonka se teď v Liberci včetně záloh na služby a energie pronajímá za ceny od 11.000 korun na měsíc, před rokem byla cena zhruba o pětinu nižší.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Koleje TUL Harcov.

Štítky ČR, školy, byty, vysoké, koleje, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Univerzitní koleje v Liberci zdražovat nebudou, cena je 120 korun za noc  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.