Počasí dnes20 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

V Nové Vsi u Chrastavy postavili nový domov pro lidi s postižením

Devět klientů organizace APOSS, která pečuje o lidi s postižením, se přestěhuje do nového domova v Nové Vsi u Chrastavy. Vzniklo zde nové bydlení, které je uzpůsobené lidem s poruchami autistického spektra, mentálním a kombinovaným postižením.

Jeho vybudování přišlo na 68,4 milionu korun, Liberecký kraj investoval z částky 24,2 milionu, zbytek peněz je od státu a z evropských dotací.

Vybudování domova v Nové Vsi je součástí transformace sociálních služeb v Libereckém kraji, jejímž cílem je lidem, kteří ještě žijí v ústavech nebo v nevyhovujících zastaralých domech, nabídnout bydlení odpovídající 21. století. Navíc jim je touto cestou umožněno se více zapojit do společnosti a nebýt vystrčeni mimo běžný svět.

„Cílem transformace je umožnit klientům zařízení sociálních služeb opustit velké instituce, respektive ústavy, a žít život podobný tomu, který žijí jejich zdraví vrstevníci. S podporou jsou schopni žít v běžných domácnostech, vykonávat obvyklé denní činnosti, zvládat péči o sebe samotné a chodit do zaměstnání či chráněného denního programu,“ vysvětlil náměstek hejtmana pro resort sociálních věcí Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj).

Projekt APOSS Nová Ves patří k významným investicím kraje. Stavba se zpočátku potýkala s problémem vybrat dodavatele, i tak se ji nakonec podařilo postavit rychle. „Začala v prosinci 2021 a skončila letos v dubnu,“ poznamenal Zbyněk Miklík (Piráti), náměstek hejtmana pro resort ekonomiky.

Bezbariérový domek v Hodkovicích bude sloužit lidem s roztroušenou sklerózou

V Hodkovicích nad Mohelkou dokončil Liberecký kraj bezbariérový domek, který poskytne moderní a důstojné prostory pro osm klientů s roztroušenou sklerózou. Jeho výstavba přišla kraj na téměř 24 milionů korun. Při plánování a výstavbě bungalovu...

Projekt transformace odstartoval v Libereckém kraji v roce 2007. Nové domovy byly od té doby postaveny například v České Lípě, v Jestřebí, Sosnové, Cvikově či Novém Boru. Nedávno byl dokončen domov pro osoby se zdravotním postižením v Raspenavě a Dům Jana v Hodkovicích, který slouží zejména osobám s roztroušenou sklerózou.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky sociální služby, transformace, bydlení, Nové Ves u Chrastavy, Liberecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Nové Vsi u Chrastavy postavili nový domov pro lidi s postižením  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.