Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Stavba centra urgentní medicíny pokračuje. Při pracích odhalili základy staré čerpací stanice

V prostorách výstavby Centra urgentní medicíny Krajské nemocnice v Liberci pokročily zemní práce. Potrvají ještě několik měsíců, avšak jak dlouho není zatím jasné, protože stavitelé netuší, kolik skály jim ještě stojí v cestě. Navíc stavbu brzdí kilometry inženýrských sítí, které postupně odkrývají.

Některé ze sítí podle plánů neměly pod zemí vůbec být, jiné zase neodpovídají dokumentaci a leží i o několik metrů jinde, než mají.

Stavba, se tomu komplikovaně vyhýbá. Navíc také třeba zjišťujeme, že na některé sítě, na které se stavba potřebuje napojit, tak se napojit nemůže. Protože silniční inženýrské sítě jsou v tak zoufalém stavu, že je potřeba je před tím zrekonstruovat. Když to shrnu, tak nás brzdí, že prostor stavby je kontaminovaný spletí sítí, které jsou buďto živé anebo nezdokumentované a stavebníci si s tím musí poradit,“ popsal aktuální stav mluvčí nemocnice Václav Řičář.  

S ohledem na to, že v této lokalitě byla výstavba už od roku 1920, tato skutečnost stavitele zase až tak nepřekvapila. Nicméně se musí harmonogram prací nastalé situaci přizpůsobit.

Výkopové práce ovšem odhalily i třeba základy staré čerpací benzinové stanice poblíž Jablonecké ulice, která stála v místech před výstavbou dnešního pavilonu LDN.

Centrum urgentní medicíny postaví sdružení firem. Moderní pavilon začne vyrůstat letos na jaře

Výstavba dlouho plánovaného Centra urgentní medicíny (CUM) při Krajské nemocnici v Liberci (KNL) může začít. Hodnotící komise vybrala vítěze výběrového řízení, jímž se stala Společnost pro nemocnici Liberec sdružující stavební firmy Syner,...

Nyní už začaly mimo jiné přípravy pro základy parkovacího domu, který bude stát v sousedství centra a má vyrůst jako první.

Osou celé výstavby je Kristiánova ulice. Směrem dolů od Kristiánovy ulice se nyní provádí zemní práce pro parkovací dům. Máme téměř hotovu retenční nádrž na dešťové kanalizaci, vyměněny inženýrské sítě, které se napojují do Jablonecké ulice a za objektem B máme hotové přípojky plynu a kanalizace,“ popsal část provedených prací Petr Šmakal, hlavní inženýr stavby za krajskou nemocnici.   

Připravuje se také založení parkovacího domu a zabezpečení sousedního domu, který na něj bude připojen. Hotová je také demolice a sanace bývalé chlorovací stanice na splaškové kanalizaci nemocnice. „V místě této stanice se začne dělat hlavní záborové pažení a začne se těžit hlavní stavební jáma pro samotné centrum urgentní medicíny,“ přiblížil Šmakal.

V současné době je provedeno 65 – 75 procent demolic. Postupně se ještě budou bourat areály hospodářského pavilonu a energocentra, něco nás čeká ještě letos na podzim a něco v první polovině příštího roku,“ popsal stavbyvedoucí Ondřej Jandejsek, který zastupuje Sdružení pro nemocnici.

Žádné uzavírky okolních ulic v dohledné době v plánu nejsou.

Projekt, který zahrnuje výstavbu parkovacího domu, nového pavilonu a energetického centra přijde na 3,14 miliardy korun a dokončen bude v roce 2026. Stavbu provádí Společnost pro nemocnici Liberec sdružující stavební firmy Syner, Metrostav - DIZ a Geosan Group.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Blanka Freiwilligová

Štítky Centrum urgentní medicíny, stavba, krajská nemocnice, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec = liberecká rezervace a koryto pro státem i soudně trestaný Metrostav, jehož dcerušce DIZ prochází do očí bijící prasárny. Posral Uran, Rychtářkou, ale město ho dál krmí zakázkami, že vy kurvy radniční a krajské? Fakt by mě zajímala dohoda Kraj - Radnice - Metrostav - Syner. Zajímá to nekoho? Novináře. ne, tebe Drbno ne. Český rozhlas jako veřejně právní médium? Ani hovno. Liberečáky? Jo? Tak že držíte hubu, idioti.

Pátek, 15. září 2023, 17:15Odpovědět

Stavba centra urgentní medicíny pokračuje. Při pracích odhalili základy staré čerpací stanice  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.