Počasí dnes16 °C, zítra12 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

O pořádek v domech s městskými byty v Liberci se postarají domovníci

O bezpečí, ale i pořádek uvnitř i v okolí městských bytových domů v Liberci se začnou starat domovníci. Město na ně získalo dotaci, která jejich fungování zajistí na tři roky. Zajištění šesti domovníků do konkrétních lokalit je také reakcí města na občasné problémy v soužití, které se v místech s městskými byt objevují.

Valná většina nájemníků v našich bytech je slušných a bydlení od města si váží, ale z dlouhodobých pozorování víme, že zhruba deset procent domácností je problematických. A právě práce domovníka přispěje ke zvýšení pocitu bezpečí v bytových domech ve vlastnictví města, ke zlepšení občanského soužití a veřejného pořádku v domě i jeho okolí,“ přibližuje projekt Jan Hruška (Piráti), náměstek primátora pro městské bydlení a Agendu 21.

Obdobnou činnost vykonává u městské policie deset asistentů prevence kriminality, kteří se pohybují v exponovaných lokalitách města jako je Fügnerova, nyní se tato služba přesune přímo do lokalit městských bytů. Liberec tím plní i jeden z bodů Plánu sociálního začleňování na roky 2022–2027.

Domovníci mají působit například v lokalitě Krajní ulice, v Orlí, Proboštské či Žitavské ulici nebo v novém bytovém domě Na Žižkově.

Domovníky budeme především vybírat z místní komunity. V ideálním případě osoby, které mají přirozenou autoritu, znají prostředí i sousedy,“ vysvětluje Hruška. Ke své práci získají i podporu ve formě mentorování, například se naučí, jak zvládat stres a napjaté situace, vzdělávat se budou i v oblasti právních předpisů či preventivních opatření. Úzce budou spolupracovat i se zmíněnými preventisty městské policie, preventisty ztráty bydlení a dalšími poradenskými a sociálními službami v Liberci.

Pozice domovníků má být zřízena od listopadu. Město na projekt získalo dotaci od Ministerstva práce a sociálních věcí ve výši 12 606 955 korun. Bytových domů má město ve své správě přes čtyřicet, každý z šesti domovníků pak bude spravovat určitý počet domů v dané lokalitě.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky městské byty, domovník, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O pořádek v domech s městskými byty v Liberci se postarají domovníci  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.