Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Kontrola zmrzlin přes léto moc valně nedopadla. Polovina neprošla

Bolesti břicha, průjem, nevolnost i jiné bakteriální obtíže. To je výčet onemocnění, která můžete dostat po snědení špatně skladované anebo vyráběné zmrzliny. Hygienici od června do poloviny září zkontrolovali 41 míst, kde odebrali 28 vzorků točené zmrzliny vyrobené na smetanovém základě a u čtrnácti z nich zjistili nedostatky, za které udělili 14 pokut v celkové výši 34 tisíc korun.

V porovnání s minulými roky musím bohužel konstatovat, že se situace nijak nezlepšila, protože stále zhruba polovina odebíraných vzorků je po mikrobiologické stránce nevyhovující. V letošním roce jsme řešili jeden podnět na zdravotní potíže po požití zmrzliny. Naše kontrola a odběr vzorků prokázal oprávněnost tohoto podnětu. I v příštím roce budou kontroly zmrzlin v rámci našich kompetencí součástí kontrolního plánu,“ shrnula letošní průběh kontrol Alena Patková, pověřená řízením odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání Krajské hygienické stanice v Liberci (KHS LK).

Ze všech odebraných vzorků točené zmrzliny bylo 13 vzorků nevyhovujících, a to ve sledovaném mikrobiologickém ukazateli Enterobakteriaceae a ve 2 vzorcích se potvrdila přítomnost koagulázapozitivních stafylokoků. Přítomnost patogenních bakterií Salmonella a Listeria monocytogenes se ani v jednom z odebraných vzorků nepotvrdila.

Na základě nevyhovujících mikrobiologických výsledků vzorků točené zmrzliny bylo vydáno celkem 12 příkazů o nařízení sanitace zmrzlinového stroje. V jednom případě se provozovatel sám rozhodl vyřadit stroj z provozu,“ uvedla mluvčí KHS LK Zuzana Balašová.

Nedostatky objevili hygienici i ve vybavení kontrolovaných stánků, kdy například jeden stánek měl pouze jeden dřez na mytí provozního nádobí a chybělo umyvadlo na mytí rukou, čímž docházelo ke křížení činností s rizikem možné kontaminace.

I letošní odběry zmrzlin ukázaly, že pokud provozovatelé neprovádí pravidelné důsledné čištění zmrzlinového stroje dochází k pomnožení bakterií v něm, což nám prokazují nevyhovující odebrané vzorky, v nichž se vyskytují bakterie čeledí Enterobakteriaceae. Ty mohou u konzumentů způsobit gastrointestinální potíže v podobě nevolnosti, bolestí břicha či průjmu. Přítomnost koagulázapozitivních stafylokoků zase svědčí o nedostatečné osobní hygieně zaměstnanců. Ty byly přítomny ve 2 vzorcích a poukazují na přítomnost hnisavého onemocnění na kůži obsluhy, které je možnou příčinou tak zvaného sekundárního přenosu bakteriální kontaminace zmrzliny přes pracovníky v potravinářství,“ vysvětlila Patková.

Hygienici od roku 2015 kontrolují výrobu zmrzlin pouze ve stáncích a v části restaurací. Větší výrobny zmrzlin s rozvozem a veškeré cukrárny náleží pod dozor Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky zmrzlina, kontroly, hygienici, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kontrola zmrzlin přes léto moc valně nedopadla. Polovina neprošla  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.