Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V kraji přibydou další bezpečnostní kamery. Nejvíc na Frýdlantsku

Bulovka, Předlánce, Dětřichov, Hejnice, Stružnice, Vrkoslavice a Lomnice nad Popelkou. Všude tam dojde k posílení kamerového bezpečnostního systému v rámci projektu krajské policie. Vybudování kamerového systému podpoří na vytipovaných místech finančně i Liberecký kraj, který také na jejich provoz pravidelně přispívá.

Dlouhodobě se věnujeme zejména bezpečnostní situaci na Frýdlantsku, kde se řešil nedostatek policistů i příhraniční kriminalita. Se zástupci dotčených obcí a s ředitelem Krajského policejního ředitelství Libereckého kraje Liborem Špráchalem jsme se shodli na tom, že účinněji bychom bojovali proti kriminalitě i zlepšením kamerového systému v oblasti. Proto jsme také na to z našeho krizového fondu vyčlenili přes dva miliony korun, které pomohou policistům rozšířit kamerový systém mimo jiné právě zejména v Mikroregionu Frýdlantsko,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Nový kamerový systém začal fungovat v roce 2021, kdy dvacet kamerových bodů pokrylo hraniční přechody i některá další místa po celém Libereckém kraji. Pomáhá nejen ke sledování vytipovaných míst, ale i k monitorování projíždějících aut a podobně. V rámci dalšího rozvoje kamerového systému se v roce 2022 podařilo zapojit do Centrální automatické kontroly vozidel další zařízení, průjezdné radary, které mají nainstalovanou kameru s funkcí čtení registrační značky a jsou umístěny na území měst a obcí Libereckého kraje. Služba kriminální policie a vyšetřování vytipovala další zájmové kamery v jednotlivých městech a obcích.

Kamery jsou dobré hlavně kvůli průjezdu aut, policie na nich snadno dohledá, kam auto v pátrání jelo a jestli to bylo do Polska. U nás máme i obecní kamery a z naší zkušenosti také třeba určíme, kam pachatel odešel, ale v případě Poláků je to to jediné, k čemu nám jsou. Do sousední země naše možnosti už nesahají, na rozdíl od policie,“ popsal starosta Heřmanic na Frýdlantsku Vladimír Stříbrný.

V případě českých pachatelů už jsou pro příhraniční obce kamery výhodnější, což dokazuje i případ z konce týdne právě z Heřmanic. „Zrovna jsme tu měli případ, kdy kamery usvědčily zloděje. Děti si při hře nechaly před bytovkou venku položený telefon a sebral ho muž, který šel kolem. Kamery ho natočily při činu a záznam posloužil jako důkaz,“ přiblížil Stříbrný.  

Na základě memoranda přispívá od roku 2022 Liberecký kraj, dle svých finančních možností, formou finančního daru na provoz kamerových systémů a servisní práce. V roce 2022 a 2023 přispěl částkou 200 tisíc korun. Tento závazek končí rokem 2026.

Kraj nyní podepsal dodatek memoranda a zavázal se k další pětileté spolupráci na spolufinancování provozu a servisních prací, a to zejména po zahájení provozu 7 nových kamerových bodů v oblasti mikroregionu Frýdlantsko. Jejich provoz by měl začít v roce 2025 a kraj se bude podílet 314 tisíci korunami ročně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky bezpečnostní kamery, příhraničí, Policie ČR, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Pomohlo by kdyby recidivisté nosili monitorovací náramky které jsou vyvinuty kvůli přetíženým věznicím, zákaz požívání alkoholu a drog, povinnost zdržovat se v práci nebo doma, jinak se z toho bendobahna nevyhrabeme. Zároveň by ho nosili dokud by neuhradili všechny náklady a pokuty, takhle to platí pracující lidé. O důvodech dnešního marasmu píšu v diskusích. Podepište petici Voda je život pravda o vodě, seznamte se s Holešovskou výzvou, přijďte ke všem volbám říct mafii a dost !

Neděle, 3. prosince 2023, 15:38Odpovědět

V kraji přibydou další bezpečnostní kamery. Nejvíc na Frýdlantsku  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.