Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Muzeum v České Lípě má zpátky ukradenou živou vodní želvu

Do Vlastivědného muzea v České Lípě se po více než měsíci vrátila ukradená živá želva nádherná. Nyní je v karanténě. Přístup k vodním želvám do bazénku na Rajském dvoře bude nově zamezovat oplocení.

Želvu vzala tříčlenná rodina v neděli 6. srpna, muzeum ji na sociálních sítích vyzvalo k vrácení, což se stalo. „Dohodli jsme se, že to nebudeme více komentovat. Byla vrácena, dobře to skončilo," řekl ředitel muzea Zdeněk Vitáček.

Českolipské muzeum má ve svém chovu želvy nádherné nalezené ve volné přírodě, kam je jejich majitelé vypustili nebo jim utekli. Jde o druh ze Severní a Střední Ameriky, jejichž dovoz Evropská unie zakázala v roce 1997 a od roku 2014 jsou i na unijním seznamu invazivních druhů, kdy je mohou mít jejich majitelé jen na dožití, ale nesmí je už ani rozmnožovat. „U nás nemají přirozené nepřátele," uvedl Vitáček. V místech, kde se usadí, mohou ohrozit populace obojživelníků. Ohrožují také ptačí hnízda. Tyto sladkovodní želvy se dožívají až 50 let.

Z muzea v České Lípě návštěvník ukradl živou želvu, na vrácení má dva týdny

Nezvyklou krádež řeší od začátku srpna Vlastivědné muzeum v České Lípě. Jeden z návštěvníků jim vzal jednu živou vodní želvu. Díky kamerám muzeum podobu zloděje zná a prostřednictvím sociálních sítí ho vyzvalo, aby ji do dvou týdnu vrátil. Nina...

Muzeum je ministerstvem pro životní prostředí schváleným zařízením pro umisťování nalezených a odchycených jedinců invazního živočišného druhu želv nádherných a jejich poddruhů. Aktuálně má muzeum ve svém chovu na dožití 15 želv. Muzeum je využívá i v rámci vzdělávacího programu své ekoporadny Orsej, který je zaměřený na invazivní druhy.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vlastivědné muzeum Česká Lípa

Štítky ČR, muzea, příroda, kriminalita, kuriozity, Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum v České Lípě má zpátky ukradenou živou vodní želvu  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.