Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Liberecký kraj vyhlásil předběžné tržní konzultace na fotovoltaiku v Ralsku

Na ploše bývalého vojenského letiště v bývalém vojenském prostoru v Ralsku - Hradčanech chce Liberecký kraj vybudovat fotovoltaiku. Vyhlásil předběžné tržní konzultace, aby oslovil potenciální partnery projektu a prověřil možnosti, jak nejlépe fotovoltaiku provozovat. V prostoru má vzniknout fotovoltaika, která bude produkovat až dvojnásobek energie, kterou potřebuje kraj pro provoz svůj a svých příspěvkových organizací.

Už v červenci letošního roku jsme představili náš záměr vybudovat fotovoltaiku na ploše bývalého letiště v Ralsku zájemcům o předběžné tržní konzultace a také nastínili možný model fungování fotovoltaické elektrárny. Nyní volíme variantu otevřeného vypsání soutěže, tudíž se do předběžných tržních konzultací může přihlásit kdokoli přes tender arénu,“ uvedl Zbyněk Miklík (Piráti), náměstek hejtmana Libereckého kraje pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

V rámci předběžné tržní konzultace očekává kraj o zájemců o zakázku odpovědi na otázky týkající se popisu projektu, návrhu na jeho financování či provozní podrobnosti.

Vybrali jsme tedy pro větší transparentnost možnost otevřeného řízení, kam se může přihlásit každý zájemce. Přesto jsme také sami z vlastní iniciativy oslovili některé potenciální dodavatele, kteří mají s výstavbou fotovoltaik zkušenosti. Rád bych ale zdůraznil, že to neznamená, že se nemohou přihlásit do předběžných tržních konzultací i další firmy,“ dodal Miklík. Jasno by mělo být do prosince, kdy mají konzultace skončit.

Cílem vybudování fotovoltaiky má být energetická soběstačnost kraje. Vyrobit má zhruba 100 Gigawatt ročně. Neznamená to, ale, že až se na ploše bývalého letiště objeví fotovoltaické panely, že už nebude prostor sloužit jiným aktivitám. Naopak. Kraj se domlouvá například s letci, aby zde mohli i nadále plochu využívat. Počítá se i s budováním cyklostezek, vyhlídkové věže či návštěvnického centra. „Čekáme také na návrh města Ralsko a jejich požadavky,“ poznamenal Miklík.

Fotovoltaiky jsou budoucností v energetice. Přímá přeměna slunečního záření na elektřinu šetří nemalé finanční prostředky i životní prostředí. Budovy, na kterých fotovoltaiky vzniknou, se tak stanou soběstačnými,“ uvedl hejtman Martin Půta (Starostové pro LK). „Pevně věřím, že se letos dočkáme také potřebné legislativy, která by nám umožnila vyrobenou energii sdílet mezi našimi příspěvkovými organizacemi. Na zákon o komunitní energetice čekáme již několik let. Co se týká Ralska, jednou z variant, nad kterými uvažujeme, je také využití vyrobené energie pro vznik zeleného vodíku. Ten by se mohl uplatnit ve veřejné dopravě,“ doplnil hejtman. 

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky bývalý vojenský prostor, fotovoltaika, Ralsko, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj vyhlásil předběžné tržní konzultace na fotovoltaiku v Ralsku  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.