Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Liberec nezvýší daň z nemovitosti pro průmyslové a obchodní oblasti

Liberec nezvýší od příštího roku daň z nemovitosti pro průmyslové a obchodní oblasti. Primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) tento bod stáhl ze středečního jednání zastupitelstva města, což znamená, že sazbu bude moci Liberec změnit nejdříve od roku 2025.

Podle zákona musí obce změnu vyhlášky o dani z nemovitosti, aby mohla platit od následujícího roku, přijmout nejpozději do 1. října. Stažení bodu z jednání Jaroslav Zámečník zdůvodnil tím, že pro něj nebyla dostatečná podpora a je nutné hledat "spravedlivější model". Odklad o další rok považuje opoziční zastupitel za LOL Jaromír Baxa za velkou chybu.

Protože si město nesáhne na příjmy, které by potřebovalo například na tu příšerně drahou rekonstrukci bazénu, kterou se chystáte odstartovat a kterou hodláte pořizovat prakticky celou na dluh anebo ji hodláte pořizovat z nahodilých příjmů. To si myslím, že prostě není dobrý způsob hospodaření," řekla Baxa. Chystaná rekonstrukce bazénu si vyžádá zřejmě přes miliardu korun. V soutěži nyní město hledá firmu, která plavecký stadion opraví.

Návrh na zvýšení daně z nemovitosti ve stotisícovém Liberci původně vzešel z rady města, kde ho podpořilo deset z 11 radních. „Byť jsme ho projednávali postupně tři měsíce, tak přesto ještě byly stále různé připomínky, zejména ohledně spravedlivosti. Takže jsme se rozhodli navrhnout další projednávání a hledání ještě spravedlivějšího modelu. Byť tedy víme, že to se bude týkat až roku 2025," řekl Zámečník po jednání zastupitelstva. Podle něj vytvoří pracovní skupinu, do níž by měl každý zastupitelský klub nominovat svého zástupce. „Aby se pečlivě bavili o tom, jaký návrh získá podporu, ideálně u všech zastupitelských klubů," dodal.

Primátor po jednání rady novinářům řekl, že chtějí na dvojnásobek zvýšit daň z nemovitosti pro 35 průmyslových a obchodních lokalit ve městě. Zdůvodňoval to tím, že tato místa generují zvýšenou dopravní zátěž. Peníze navíc od nich chtěl primátor použít na opravy silnic. Pokud by jim město daň z nemovitosti navýšilo, získalo by tím do rozpočtu dalších zhruba 35 milionů korun.

Současné sazby daně z nemovitosti jsou v Liberci v nezměněné podobě od roku 2012. Ročně na této dani město získává podle primátora zhruba 140 milionů korun, z toho 70 milionů od majitelů domů a bytů a zhruba stejnou částku od podnikatelských subjektů.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky ČR, správa, reality, daně, Liberec, rozpočet, 2.VERZE

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec nezvýší daň z nemovitosti pro průmyslové a obchodní oblasti  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.