Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Hygienici prověřili 180 stánků s občerstvením, rozdali pokuty za tisíce

Na 180 stánků s občerstvením zkontrolovali v průběhu letní sezony krajští hygienici. Zjistili 27 nedostatků a udělili pokuty celkem za 63 500 korun. Ve třech případech zakázali používání pitné vody z barelových zásobníků a šestkrát nařídili sanitaci rozvodových potrubí a barelových zásobníků na pitnou vodu.

Mobilní stánky jsme kontrolovali na velikonočních trzích, městských slavnostech, hudebním festivalu Benátská a také na sportovních akcích – Mistrovství světa v orientačním běhu a Běhej lesy. Kontroly pevných stánků probíhaly i na oblíbených turistických či koupacích místech, kde za příznivého počasí dochází k velké kumulaci osob,“ uvedla mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci (KHS LK) Zuzana Balašová.

Nejčastějšími nedostatky byla nedostatečná hygiena, špatně prováděný úklid a celkový nepořádek v provozovně, znečištěné pracovní plochy či již zmíněná špatná pitná voda. Objevily se také špinavé lednice řešilo se i špatné skladování potravin a nevhodné nebo chybějící značení polotovarů.

Kvalitu pitné vody jsme kontrolovali v 10 pevných stáncích, kde nelze zajistit přímý přívod pitné vody z vodovodního řadu nebo z kontrolované studny a požadovaná pitná voda je tak zajištěna barelem spojeným s potrubím k rozvodu studené a bojlerem ohřívané teplé vody. Stánky se nacházely na cyklostezkách, v chráněných oblastech, u vodních ploch, na soukromých pozemcích a výjimečně ve městech, kde z technických důvodů není možné napojení na jiný zdroj pitné vody,“ vysvětlila Alena Patková, pověřená řízením odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání.

Voda z barelů je podle ní používána pouze na mytí provozního nádobí a rukou zaměstnanců. „K přípravě nápojů a pokrmů používají provozovatelé těchto zařízení originálně balenou pitnou vodu vzhledem k tomu, že nelze vždy zaručit udržení nezávadnosti pitné vody v barelových nádobách či nádržích a rozvodovém potrubí, které vyžadují náročnou důslednou a pečlivou údržbu. Výsledky rozborů nás nepřekvapily a potvrdily oprávněnost při povolování stravovacích provozoven pevného stánkového prodeje vždy upřednostnit napojení na veřejný vodovod či kontrolovanou studnu,“ poznamenala Patková.

V souvislosti s konzumací občerstvení v provozovnách společného stravování nebyl v letošní letní sezóně v Libereckém kraji zaznamenán žádný hromadný výskyt alimentárního onemocnění. Rovněž pokud jde o onemocnění salmonelózou či kampylobakteriózou nešetřila KHS LK v letošním roce dosud žádnou epidemii.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky hygienici, kontroly, stánky, občerstvení, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici prověřili 180 stánků s občerstvením, rozdali pokuty za tisíce  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.