Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Kraj pošle na speciální činnosti letecké záchranné služby víc peněz

Liberecký kraj podepsal s Leteckou záchrannou službou LK smlouvu na další čtyři roky a zavázal se v ní finančně podpořit tak zvané speciální činnosti, mezi které patří například slaňování či práce v podvěsu při záchraně osob v nepřístupném terénu. Navíc navyšuje finanční podporu. Ministerstvo zdravotnictví totiž tuto činnost v našem kraji původně v roce 2020 nevložila do podmínek výběrového řízení, na jehož základě letecká záchranná služba funguje a je financovaná.

Ministerstvo v roce 2020 stanovilo podmínky pro provoz letecké služby, které ale nejsou v našem kraji ideálně nastavené. Absolutně nepočítaly s vybavením vrtulníků pro speciální záchranné akce, například ve skalách, ve špatně přístupných terénech a na podobných místech, kde nemůže stroj přistát, ale záchranáři se musí spustit třeba na podvěsu k postiženému. Přitom takových zásahů mají záchranáři velké množství. Hejtman tehdy apeloval dopisem na tehdejšího ministra a vyslovil nesouhlas a připomínky k podmínkám. Ministerstvo nakonec speciální činnost leteckých záchranářů v Liberci povolilo, avšak s podmínkou, že se bude finančně podílet kraj. Spoluúčast je platná až do roku 2028.

Krajští radní nyní schválili smlouvu novou, která zahrnuje navýšení o roční míru inflace. Liberecký kraj se od roku 2024 do roku 2028 bude na zajištění služeb LZS podílet ročně částkou 334.250.40 korun. Peníze vyplatí i letos.

S plánovaným omezením činnosti Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje a Horské služby České republiky jsme na konci roku 2020 zásadně nesouhlasili. Došlo by ke snížení dostupnosti a kvality neodkladné péče v regionu. Nebyl pro nás přijatelný ani argument, že speciální činnosti letecké záchranky by mohla zastávat stanoviště v Hradci Králové a Ústí nad Labem. Liberecký kraj kvůli svým geografickým podmínkám letecké specialisty potřebuje v Liberci, a ne v jiných městech, která navíc nespadají pod náš region. Nakonec jsme tehdy dospěli k částečnému kompromisu, jenž ale pro nás znamená nemalou finanční zátěž,“ uvedl hejtman Martin Půta (Starostové pro LK).

Podle dosud platné smlouvy kraje na zajištění speciálních činností přisíval částkou 290.400 korun ročně. „Nyní však musíme počítat s roční mírou inflace, která v roce 2022 dosáhla 15,1 procenta. Proto jsme se rozhodli podepsat novou smlouvu, která bude aktuální ceny reflektovat. Je potřeba dodat, že zajištění provozu LZS včetně speciálních technik slaňování je pro Liberecký kraj nezbytné a důležité. Řada míst je v našem regionu špatně dostupná,“ podotkl Vladimír Richter (ODS), radní pro resort zdravotnictví s tím, že se nyní kraj chystá poslat na ministerstvo zdravotnictví další dopis kvůli tomuto systému financování.

Letecká záchranná služba v Liberci posílá speciální záchranné týmy do nepřístupného terénu již od roku 1997 a poskytuje standardní i speciální přednemocniční neodkladnou péči. Díky tomu rychle a kvalitně zasahuje i ve vzdálených nebo nepřístupných místech. Zároveň bez nutnosti zvláštních investic disponuje materiálem pro speciální činnosti a kompletním vycvičeným týmem – lékař, zdravotnický záchranář a člen horské služby.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZZS LK

Štítky záchranná služba, letecká záchranná služba, ZZS LK, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj pošle na speciální činnosti letecké záchranné služby víc peněz  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.