Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Náklady na boj s drogami rostou. Marihuanu a pervitin dohání kratom

Liberecký kraj stále patří mezi regiony, které jsou dlouhodobě extrémně zasaženy užíváním návykových látek. A o půl milionu korun každý rok rostou Libereckému kraji náklady na zajištění protidrogové prevence. Přesto se situace nijak výrazně nemění, mezi uživateli stále vede marihuana u problémových uživatelů drog je jedničkou pervitin a zejména u mladší generace je oblíbený kraton.

Při hodnocení situace v užívání nelegálních návykových látek lze Liberecký kraj stále zařadit mezi kraje s extrémně zasaženými regiony jako je Praha, Ústecký kraj nebo Moravskoslezský kraj. Dostupné informace navíc vypovídají o tom, že zneužívání drog narůstá,“ uvedl Petr Tulpa (Starostové pro LK), náměstek hejtmana pro sociální oblast s odkazem na výsledky hodnocení uplynulého roku v rámci Plánu protidrogové politiky Libereckého kraje 2023–27.

Kromě obliby jednotlivých drog stále častěji uživatelé kombinují drogy s další návykovou látkou, například alkohol a pervitiny, marihuanu a pervitin s léčivy nebo syntetické drogy MDMA s energetickými nápoji.

Z nových trendů jsou to zejména moderní nikotinové sáčky zneužívané žáky základních a středních škol. Užívání s sebou nese i některá závažná zdraví poškozující rizika, která si mládež vůbec neuvědomuje. Bohužel kvůli způsobu aplikace není odhalení snadné, je velmi těžko zachytitelné. Rozšiřuje se i užívání kratomu, který je studentům volně dostupný na internetu a v automatech obchodních center,“ dodal Tulpa.

Na nejmladší uživatele míří i preventivní programy, které kraj podpořil částkou pět a půl milionu korun. Dalších 5 milionů pak putovalo na ošetření narkomanů.

Na prevenci se více zaměřují i školy, bohužel se stále objevují situace, kdy mají větší přehled o drogách žáci než pedagogové,“ poznamenal náměstek pro školství Jiří Čeřovský (ODS). Současně doplnil, že problém s drogami je ve všech stupních škol.

Okrajové části regionu u hranic patří k nejvíc zasaženým. Oblast Frýdlantska, ale i třeba Tanvaldska je proto více posílena o street workery a existují i místa, kam se dají odhodit třeba použité jehly. Ovšem je jich stále málo. V Libereckém kraji se o tuto problematiku stará několik organizací, konkrétně Advaita, Most k naději a Laxus, na prevenci ve školách i obecně prospěšná společnost Maják. Prevenci se věnují i městské policie a Policie ČR.

Počet lidí, kteří užívají drogy rizikově, se odhaduje na tři tisíce, spíše je ale vyšší. „Na situaci na drogové scéně měl dopad koronavirové pandemie i energetická krize, na které v průběhu roku 2022 navázaly migrační vlny osob z Ukrajiny a Sýrie,“ uzavřel Tulpa.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Drbna

Štítky drogy, prevence, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomáš Tománek

Divné, že si s tím stále nedovedou poradit.

Čtvrtek, 26. října 2023, 07:52Odpovědět

Náklady na boj s drogami rostou. Marihuanu a pervitin dohání kratom  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.