Počasí dnes20 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Liberec uspěl s žalobou na stát kvůli referendu, dostat by měl milion

Liberec uspěl u Obvodního soudu pro Prahu 2 s žalobou na ministerstvo spravedlnosti kvůli náhradě škody za neoprávněně uskutečněné místní referendum v říjnu 2018. Od státu by mělo město získat 1,019 milionu korun, žádalo 1,761 milionu. Rozhodnutí soudu ale není zatím pravomocné.

Informoval o tom primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj). Michal Pleskot z tiskového odboru ministerstva spravedlnosti sdělil, že další procesní kroky ministerstvo zváží na základě podrobného posouzení soudního rozhodnutí.

Vzhledem k tomu, že se jedná o probíhající spor, nelze sdělovat podrobnější informace," dodal.

Primátor je s verdiktem spokojený. „Vyplatí se i po pěti letech si svoje práva obhajovat," řekl. Radnice se před pražským soudem domáhala zaplacení nákladů spojených s neoprávněně nařízeným referendem.

Místní referendum se v Liberci konalo v říjnu 2018 na základě rozhodnutí místního krajského soudu. Organizátoři referenda tehdy s tímto požadavkem uspěli u soudu poté, co z magistrátu dostali vyrozumění, že kvůli nedostatku podpisů nejsou splněné podmínky pro pořádání referenda. Liberec sice proti tomuto rozhodnutí krajského soudu podal kasační stížnost a Nejvyšší správní soud dal městu za pravdu, rozhodl tak ale až po uspořádání referenda.

Krajský soud tehdy chybně rozhodl o konání referenda. Opomenul zastupitelstvo města Liberce, které podle zákona má právo referendum vyhlásit samo, a pakliže to nevyhlásí, tak potom to může udělat soud. Ale soud tehdy nedbal na toto právo zastupitelstva města a rovnou referendum nařídil," připomněl dnes primátor.

Referendum s pěti otázkami k investicím města, regulaci hazardu a bezplatné městské dopravě pro děti a seniory nad 65 let by ale tehdy nebylo platné, i kdyby bylo nařízeno oprávněně. Konalo se sice souběžně s komunálními volbami, hlasovalo v něm ale jen 14,85 procenta oprávněných voličů. K platnosti bylo zapotřebí minimálně pětatřicetiprocentní účast.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Drbna

Štítky ČR, správa, soud, referendum, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec uspěl s žalobou na stát kvůli referendu, dostat by měl milion  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.