Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na zámku Sychrov na Liberecku po dvou letech skončila oprava střechy

Na zámku Sychrov na Liberecku letos po dvou letech skončila oprava střechy za více než 32 milionů korun. Částečně hotová je i letos zahájená šestnáctimilionová oprava litinového oplocení kolem rozlehlého areálu zámku, které bylo v havarijním stavu.

Zámek Sychrov na okraji Českého ráje se řadí k nejvýznamnějším novogotickým stavbám v zemi a od roku 1995 je národní kulturní památkou. Poslední dva roky řemeslníci na střeše na ploše okolo 900 metrů čtverečních vyměňovali dožilou krytinu, opravovali komíny, restaurovali kamenné střešní prvky a přidávali sněhové zábrany či hromosvod. Po opravě je střecha východního a části jižního křídla včetně dvou věží - válcové zvané Bretaňská a hranolové nazývané Rakouská. „Z čeho mám velkou radost je Rakouská věž, kam se vrátily další fiály. Takže teď, co se týče kamenické výzdoby, to vypadá tak, jak to bylo v 19. století," uvedl kastelán zámku Miloš Kadlec.

Spokojený je také s tím, jak postupuje letos zahájená obnova plotu mezi strážními domky. „Restauruje se velká litinová brána a část už máme hotovou. V příštím roce na to naváže u příjezdu k zámku obnova litinového oplocení," dodal Kadlec.

Současnou podobu získal sychrovský zámek díky rodu Rohanů, kterým patřil od roku 1820 do roku 1945. Zdejší sbírka portrétů je považována za největší kolekci francouzského portrétního umění ve střední Evropě. Sychrov se řadí mezi nejnavštěvovanější místa v Libereckém kraji. Otevřený je celoročně. Loni ho navštívilo skoro 92.000 lidí, letošní návštěvnost bude asi nižší kvůli natáčení vánoční pohádky České televize. „Měli jsme na Sychrově kvůli tomu takřka celý červen zavřeno," dodal Kadlec. Letos do konce října měl Sychrov přes 72.000 turistů, což je meziročně asi o šest procent méně.

Nejbližší velkou akcí budou poslední listopadový víkend adventní trhy na nádvoří spojené s ukázkami řemesel, prodejem tradičního zboží a doprovodným programem pro děti i dospělé. Sychrovské trhy se řadí mezi nejnavštěvovanější adventní akce v Libereckém kraji, loni na ně přišlo kolem 10.000 lidí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto NPÚ Sychrov

Štítky ČR, památky, stavby, Sychrov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na zámku Sychrov na Liberecku po dvou letech skončila oprava střechy  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.