Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Liberecká potravinová banka získala ve sbírce rekordních 29 tun potravin

Rekordních 29,332 tuny trvanlivých potravin a drogistického zboží zajistila Potravinové bance Libereckého kraje podzimní sbírka, která se uskutečnila v sobotu 11. listopadu. Lidé darovali zhruba o pět tun zboží víc než loni.

Je to nejvíc v historii, řekl ředitel potravinové banky Josef Vlček. Lidé mohli potraviny věnovat zhruba na 50 místech v kraji, na 20 místech byli dobrovolníci banky, další zajistily samy obchodní řetězce. Zboží tak do banky přicházelo ještě počátkem týdne.

Díky sbírce se podle Vlčka znovu police banky naplnily. Všechno zboží museli pracovníci banky převzít, roztřídit a zvážit. „Dětskou výživu, luštěniny, těstoviny, rýži, cukrovinky, drogerii a hygienu musíme pořádně roztřídit podle typu komodit a mléko i podle data spotřeby," doplnil Vlček. Sbírka ještě nekončí, kdo by chtěl přispět má stále možnost nakoupit on-line v obchodech Košík.cz, Rohlík.cz a iTesco, kde sbírka končí až 21. listopadu.

Do konce října se liberecké bance podařilo pro potřebné zajistit bezmála 370 tun potravin a drogerie. „Z toho většina potravin je čerstvých, které denně zachraňujeme z obchodů, proti loňskému roku je to nárůst téměř o sto tun. Sami jsme překvapeni, ale je to tím, že se nám daří připojit další řetězce s darováním těch čerstvých potravin," dodal ředitel. Jarní sbírka potravin zajistila 23 tun trvanlivých potravin, všechno ostatní tak jsou podle Vlčka zachráněné čerstvé potraviny jako maso, uzeniny, mléčné výrobky, ovoce, zelenina a pečivo, které by jinak musely obchody zlikvidovat.

Potravinová banka v Liberci funguje od poloviny roku 2012, byla čtvrtou, která v zemi vznikla. Spolupracuje se 70 organizacemi, jejichž prostřednictvím potraviny a drogistické zboží rozděluje potřebným. Loni tak rozdělila 387 tun potravin a drogerie, zhruba o deset procent víc než v roce 2021, v jarním a podzimním kole potravinové sbírky se podařilo shromáždit 42,5 tuny trvanlivých potravin. Díky tomu mohla banka loni podpořit bezmála 102.000 lidí a připravit přes 31.000 potravinových balíčků.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Potravinová banka Libereckého kraje

Štítky ČR, sociální, potraviny, trh, charita, sbírka, Liberecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká potravinová banka získala ve sbírce rekordních 29 tun potravin  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.