Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Záchranku povede dalších šest let dosavadní ředitel Luděk Kramář

Šéfem Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje (ZZS LK) bude i nadále Luděk Kramář. Na dalších šest let jej potvrdila ve funkci ředitele Rada Libereckého kraje, který ve svých příspěvkových organizacích každých šest let nově vypisuje konkurzy na ředitelské pozice. Přihlásit se do nich mohou noví zájemci i současní ředitelé.

Jsem rád, že Luděk Kramář pozici obhájil. Za posledních šest let se dočkala Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje kompletní přeměny. Kromě personální stabilizace bych rád ocenil zejména činnost zdravotníků během koronavirové pandemie, zásluhy pana ředitele na obnově vozového parku či vybudování sítě automatizovaných externích defibrilátorů,“ uvedl Vladimír Richter (ODS), radní pro resort zdravotnictví. 

Záchranka v uplynulých letech získala i obhájila akreditaci a certifikaci ISO. To vše znamená splnění podmínek, které stanoví jasná pravidla péče, a pacientům zaručují její kvalitu podle moderních standardů. Zdravotníci se též dočkali kompletní modernizace vozového parku. „Záchranáře ZZS LK již na silnicích Libereckého kraje nepotkáte v jiných vozech než velkých sanitách Mercedes a lékařských vozech Škoda Kodiaq. Díky rozsáhlé investici Libereckého kraje se podařilo vozy sjednotit a dle připomínek samotných záchranářů je přizpůsobit tak, aby co nejlépe vyhovovaly zdravotníkům při jejich práci i bezpečí a pohodlí pacientů,“ dodal radní Richter.

Celkově se od roku 2018 pořídilo 28 sanitních vozů sloužících pro transport pacientů a 15 lékařských vozů. Obnovy se dočkalo i 6 služebních referentských vozů, od roku 2018 mají záchranáři nové vozidlo krizové připravenosti a disponují i dvěma plně vybavenými vozíky krizové připravenosti, které mohou v případě potřeby vyjet na místo události. Velkou pozitivní změnou bylo vybudování vlastního servisního střediska ZZS LK, které šetří finanční prostředky za jednodušší opravy vozů.

Kraj investoval také do základen záchranářů. V Rokytnici nad Jizerou vyrostla nový výjezdová základna, přistavěna a zmodernizována z prostředků REACT-EU pak byla výjezdová základna letecké záchranné služby. Na letišti v Liberci je nový osvětlený heliport. Připravuje se stavba dalších základen, například v Hrádku nad Nisou, která by měla být uvedena do provozu v létě příštího roku, základna v Jablonci na Nisou či ve Frýdlantu v Čechách.

Krokem vpřed je také elektronizace záznamů o pacientovi, které mohou už cestou ze sanity poslat záchranáři lékařům do nemocnice, kam s pacientem míří. Podařilo se také vybudovat hustou síť veřejných automatizovaných externích defibrilátorů v rámci projektu AED pro Liberecký kraj.

V současné době již nebojujeme o minuty, ale o vteřiny. Nezáleží nám v uvozovkách jen na záchraně života, ale také na jeho další kvalitě,“ dodal Luděk Kramář, nově jmenovaný a zároveň současný ředitel ZZS LK. V současné době je přístrojů AED v rámci projektu v kraji rozmístěno přes 100 a vyškolení odborníci z řad Policie ČR, profesionálních i dobrovolných hasiči, Horské služby a některých městských policií jsou díky spolupráci a systému výzev ZZS LK na místě u pacienta s přístrojem a potřebnými znalostmi často dříve než zdravotničtí záchranáři. Ročně se díky této spolupráci podaří zachránit zhruba dvě desítky lidí.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto kapkanadeje.cz

Štítky ZZS LK, ředitel, konkurz, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bohužel koncepce a budoucnost stojí za vyliž. Stávající místo nemocnice (když tedy na plánované nikdy nedošlo a někdy 2014 ho zavezly bagry) + nové místo záchranky není koncepce, ale kretenismus. Z vítězného projektu SIALu pro nemocnici je upravený paskvil s prosklenými chodbami motající se kolem jídelny, heliport debilně zůstává, a záchranka půjde do pryč? Ty vole, návrhy v 50. letech minulého století na rozdíl od tohoto dávaly smysl. Letiště + nemocnice + záchranka = vypatlanost. To není o práci záchranky jako takové a lidech na ní, chraň bůh (!), jen koncepce budov a fungování.

Sobota, 25. listopadu 2023, 16:00Odpovědět

Záchranku povede dalších šest let dosavadní ředitel Luděk Kramář  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.