Počasí dnes21 °C, zítra24 °C
Pondělí 24. června 2024  |  Svátek má Jan
Bez reklam

Žábám a čolkům zajistí bezpečí u rušných silnic. Vytipováno je pět míst

Pět míst v regionu, kde každoročně migrují s příchodem jara žáby a čolci, vytipoval Liberecký kraj a chce na nich zajistit obojživelníkům bezpečný přechod silnic. Každoročně jich tady stovky hynou pod koly aut, a tak se zaměří na jejich ochranu stavbou bariér a následně jejich bezpečný přesun k vodním plochám.

Zajištěny budou silnice v Postřelné, Novinách pod Ralskem, Dolní Suché, Chrastavě a Pihelu. Všude tady, na vybraných místech silnice ve správě kraje, každoročně obojživelníci migrují. Dohromady pro ně bude zabezpečen koridor o délce 2,25 kilometru.  

Obdobný projekt jsme úspěšně uskutečnili letos i vloni. Liberecký kraj zajišťuje pět kritických úseků dočasnými zábranami s nádobami, z nichž se žáby a čolci i několikrát denně přes silnice přenášejí. Nejčastějšími migranty jsou ropuchy obecné a skokani, dále čolci obecný, horský a velký,“ popsal Václav Židek (Piráti), krajský radní pro resort životního prostředí a zemědělství.

Transfer žab a čolků spočívá ve výstavbě a následném zbourání zábran a jejich odchytu do zemních pastí. Lidé je pak několikrát za den přemisťují na místa, kam migrují kvůli rozmnožování. Mezi vybrané lokality patří zejména ty, kde už dříve každoročně docházelo ke střetům dopravy a obojživelníků v době jejich hromadného jarního tahu. Přitom většina ze zvířat, která končí svou pouť pod koly aut, patří mezi zvlášť chráněné druhy.

Letos jsme se dohodli o spolupráci i s Ředitelstvím silnic a dálnic, kterému dva z vybraných úseků patří,“ podotkl radní.

Zajištění bezpečnosti chráněným obojživelníkům přijde na celý rok na 190.846 korun, část chce kraj pokrýt i z dotace od Ministerstva životního prostředí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky ochrana, obojživelníci, migrace, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žábám a čolkům zajistí bezpečí u rušných silnic. Vytipováno je pět míst  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.