Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na Frýdlantsku vzroste cena vodného a stočného v roce 2024 o 4,6 procent

Lidé na Frýdlantsku si od roku 2024 připlatí o něco více za vodné a stočné. Frýdlantská vodárenská společnost (FVS) oznámila navýšení ceny o 4,6 procent. Nový ceník na rok 2024 schválila dozorčí rada.

Na Frýdlantsku platí vodné i stočné obyvatelé Frýdlantu, Hejnic, Nového Města pod Smrkem a Raspenavy. Právě těm se cena vody zvýší o avizovaných 4,6 %. V ostatních 13 obcích Frýdlantska, které jsou na Frýdlantskou vodárenskou společnost napojené, platí obyvatelé jen vodné, které v příštím roce vzroste jen o 2,6 %. Cenu vodného tak mají nejlevnější v Libereckém kraji.

V porovnání s růstem nákladů na ostatní životní potřeby jde na Frýdlantsku opravdu jen o mírné zdražení vody. Nárůst ceny je dán především vysokou inflací, která se drží na úrovni 7 %, zdražující se surovou vodou a také tím, že se v příštím roce zvedne DPH na vodu z 10 na 12 %,“ vysvětluje ředitel FVS Petr Olyšar. Pokud by k nárůstu DPH nedošlo, zvedla by se cena vody v příštím roce jen o 2,6 %.

Pokud čísla aplikujeme na průměrnou čtyřčlennou rodinu, tak ta při průměrné spotřebě 144 m3 zaplatí v roce 2024 za vodné měsíčně o 21 korun více, což činí 68 haléřů za den. V případě, že rodina platí vodné i stočné, vzroste poplatek měsíčně o 83 korun, tedy o necelé 3 koruny za den,“ přibližuje ředitel FVS.

Podle Olyšara má výrazný podíl na zvýšení ceny vody jednoznačně inflace, která zdražuje vše, od materiálu přes chemikálie až po pohonné hmoty. Do zvýšení ceny je zahrnuté i plánované zvýšení mez zaměstnancům, financovaní plánované obnovy vodovodů a kanalizací, ale vliv na zvýšení ceny má i zdražení povrchové vody. U Povodí Labe se zdražila o 11 %, u Lesů ČR dokonce o 30 %. Do konečné ceny se odráží i mírné navýšení nájmů za vodovody pro veřejnou potřebu obcí nebo nájmu za kanalizaci pro veřejnou potřebu v obci Nové Město pod Smrkem o 100 tisíc korun. Ostatní města, která stočné platí, nájmy nezvýšila. Zvyšují se také náklady na likvidaci odpadů z provozů čistíren odpadních vod, a to až o 25 %. I to se na vyšší ceně vody v roce 2024 promítne.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky zdražení, vodné a stočné, Frýdlantská vodárenská společnost, Frýdlantsko

Na Frýdlantsku vzroste cena vodného a stočného v roce 2024 o 4,6 procent  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.