Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Dopravu ve vyšších oblastech kraje komplikuje sněžení a vítr

Dopravu v horských oblastech Libereckého kraje komplikuje od rána sněžení a vítr, pozor by si měli dát řidiči na I/10 na Harrachov, pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny je úsek silnice od Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska stále zavřený. Na silnici je vrstva nového sněhu, úklid silnic komplikuje v horách vítr, který vozovky zafoukává. Podle informací z policie přímo v Harrachově ráno havarovalo auto do dopravní značky, ve Smržovce havaroval ráno na I/10 kamion.

Sinice I/10 na Harrachov je průjezdná jen pro autobusy a osobní dopravu, řidiči by ale měli být opatrní a hlavně do Jizerských hor a Krkonoš bez zimní výbavy nevyjíždět. „Doporučená alternativní trasa do Polska pro nákladní vozidla je přes hraniční přechod Hrádek nad Nisou na silnici I/35. Apelujeme na řidiče, aby v době uzavírky využili alternativní trasu a nepokoušeli se projet uzavřeným úsekem," zdůraznil Ondřej Svoboda ze společnosti Silnice LK, která má silnice v Libereckém kraji na starosti.

Osmnáctikilometrový úsek silnice z Tanvaldu na Harrachov se v posledních letech pro nákladní dopravu s výjimkou autobusů uzavírá při každém silnějším sněžení. K zablokování silnice tam stačí jediný uvízlý kamion. Na uzavření tahu do Polska přes Krkonoše upozorňuje proměnné dopravní značení, do jehož vybudování investovalo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) přes deset milionů korun. Značky jsou na hlavních tazích už v Příšovicích, Jablonci nad Nisou nebo Vratislavicích.

V horských oblastech Libereckého kraje musí řidiči počítat se sněhovými přeháňkami, které směrem do nížin přecházejí ve sníh s deštěm a déšť. Zejména v horských oblastech může i na hlavních silnicích ležet vrstva sněhu, na silnicích nižších tříd je v horách ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Motoristé by měli být opatrní. V kraji se solí jen 40 procent komunikací, ostatní sypou silničáři drtí nebo pískem nebo je jen protahují pluhy. Na 18 úsecích hlavně v Jizerských horách a Krkonoších je povinná zimní výbava.

Přes den očekávají meteorologové proměnlivou velkou oblačnost a sněhové přeháňky, v nížinách přechodně i smíšené. Ojediněle se mohou objevit bouřky. Teploty přes den vystoupají v kraji až ke čtyřem stupňům, na horách by mělo mrznout. Vítr může přes den dosahovat v nárazech až 70 kilometrů v hodině, ojediněle i 90 kilometrů, k večeru bude zeslabovat.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Silnice LK

Štítky ČR, počasí, silnice, sjízdnost, Liberecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopravu ve vyšších oblastech kraje komplikuje sněžení a vítr  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.