Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Kontroly stánkařů na adventních akcích objevily jen menší prohřešky

Sedmnáct namátkových kontrol u jednorázových stánků s občerstvením provedli o letošním adventu hygienici na akcích v Libereckém kraji. Ve většině případů dopadly prověrky dobře, padlo pouze několik pokut za menší prohřešky.

Ve stáncích, na které se kontroloři zaměřili, nabízeli prodejci především sortiment typu rychlého občerstvení, například trdelník, smažené hranolky a langoše, grilované klobásy, párky v rohlíku, grilovaný hermelín, maso na grilu, buřty na pivu, farmářské brambory, vařená kukuřice a nápoje teplé i studené, alkoholické i nealkoholické. Hygieniky zajímalo především skladování potravin či jejich správné označení a dodržování hygieny provozu i samotných prodejců.

Kontroly stánkového prodeje nejen na jednorázových akcí patří k dlouhodobým prioritám našeho státního zdravotního dozoru. Vzhledem k tomu, že jsou pravidelně vykonávány, provozovatelé stánků již většinou dodržují zásady osobní a provozní hygieny a skladování potravin. V případě kontrol letošních adventních trhů uložíme jednu pokutu za neoznačování polotovarů datem výroby, datem spotřeby, popřípadě druhem výrobku, což je nedostatek, který na sezonních trzích v průběhu roku zjišťujeme opakovaně,“ přiblížila výsledek Alena Patková, pověřená řízením odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání Krajské hygienické stanice (KHS) Libereckého kraje.

Kromě pokrmů také zaměstnanci hygieny prověřili pět stánků s kosmetikou, keramikou a výrobky pro děti do 3 let. Zajímali se o správnost příslušné dokumentace a značení dozorovaných výrobků. „Bude uložena 1 pokuta za chybějící značení výrobků a doložení povinné dokumentace výrobci mýdel a 1 podnět byl předán místě příslušné KHS,“ doplnila mluvčí liberecké KHS Zuzana Balašová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky kontroly, trhy, advent, Liberecký kraj

Kontroly stánkařů na adventních akcích objevily jen menší prohřešky  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.