Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Loni z hradů a zámků v Libereckém kraji nejvíce lákaly Trosky

Ze státních hradů a zámků v Libereckém kraji loni nejvíce lákala zřícenina Trosky v Českém ráji, kam přišlo 95.166 lidí. To je skoro čtvrtina všech návštěvníků státních památek v kraji v minulém roce. Na osm hradů a zámků v kraji přišlo 388.530 lidí, což je nejvíc za poslední čtyři roky, ale stále méně než v době před covidem.

Trosky měly loni zhruba o desetinu vyšší návštěvnost než o rok dříve a na pozici nejnavštěvovanější státní památky se vrátily po roční odmlce. Mimo ikonické zříceniny s věžemi Baba a Panna mělo loni v meziročním srovnání více návštěvníků i dalších pět z osmi státních hradů a zámků v Libereckém kraji.

Potvrzuje to tedy trend, že památky patří ke stálicím cestovního ruchu, navíc se nám pomalu navrací zahraniční klientela, což je vidět u Frýdlantu. Ten je cílem polských turistů," uvedla regionální mluvčí Národního památkového ústavu Lucie Bidlasová. Právě i díky polským turistům měl loni zámek a hrad ve Frýdlantu na Liberecku nejlepší sezonu za poslední čtvrtstoletí. Na frýdlantský zámek přišlo 66.226 lidí, což je skoro o pětinu více než v roce 2022.

Více návštěvníků než Frýdlant měl loni v kraji kromě Trosek už jen zámek Sychrov na Liberecku, i když v jeho případě jde o propad. Za minulý rok na novogotický zámek nedaleko Turnova na okraji Českého ráje přišlo 87.654 turistů, což je meziročně méně zhruba o 4300 lidí. Úbytek návštěvníků zapříčinilo podle Bidlasové natáčení vánoční pohádky České televize Klíč svatého Petra. „Zavřeno bylo 14 dní od 30. května, což je doba zájezdů i školních výletů," dodala.

Kromě Sychrova meziročně ubylo návštěvníků už jen příhraničnímu hradu Grabštejn u Hrádku nad Nisou na Liberecku. V jeho případě byly důvodem stavební práce, které ovlivnily takřka celou sezonu. „Předělávalo se parkoviště pro veřejnost i přístupová cesta k hradu," uvedla Bidlasová. Grabštejn měl loni 15.726 návštěvníků, o rok dříve skoro 18.000.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hrad Trosky, NPÚ

Štítky ČR, památky, turistika, Liberecký, 2023

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Loni z hradů a zámků v Libereckém kraji nejvíce lákaly Trosky  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.