Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Budoucí podoba nové části zoologické zahrady má vzejít ze soutěže

Zoologická zahrada v Liberci vyhlásí v průběhu února soutěž na architektonicko – krajinářskou studii své nové části, tak zvaného Údolí ohrožené divočiny. Studie má navrhnout plán na budoucí rozvoj nové části zahrady, která má rozlohu 13 hektarů. Uchazeči mají za úkol také připravit koncept expozice tygrů ussurijských a jeho zasazení do krajiny.

Momentálně jsme ve fázi potvrzení regulérnosti soutěžních podmínek ze strany České komory architektů, které jsme obdrželi 4. ledna, a čekáme na souhlas a schválení znění zadávacích podmínek v orgánech Libereckého kraje. Počítáme ale s tím, že nejpozději v únoru tohoto roku soutěžní dialog budeme moci vyhlásit,“ řekla projektová manažerka zoo, Lenka Čápová.

Území nové části zoologické zahrady se nachází v do té doby nevyužívaném zalesněném údolí za Sovovou ulicí a spadá do něj i bývalý přírodní amfiteátr. Se stávající částí zahrady má být propojeno mostem či přechodem přes silnici. Domov tamnajdou tygři, medvědi, vlci, sněžní levharti, ale i chladnomilné druhy opic či kopytníků.

Vyhlašovatel předpokládá, že výsledkem soutěže bude 3 - 5 studií rozvoje nového území, včetně konceptu expozice tygrů. S vítězem bude uzavřena smlouva na následné dodělání masterplanu a vytvoření projektové dokumentace k pěti projektům zahrnutým do 1. etapy rozvoje Údolí ohrožené divočiny. Kromě expozic budou v údolí i kompletní cesty, areál bude zasíťovaný a oplocený. O vítězi rozhodne porota.

„Pevně doufám, že šance podílet se na rozvoji a budoucí podobě zoologické zahrady bude pro architekty lákavá a do soutěžního dialogu se přihlásí co nejvíce zkušených a kreativních odborníků. Velice se těším na všechny výstupy a věřím, že se podaří vybrat ten nejvhodnější s ohledem na návštěvníky, naše zaměstnance, ale především na ohrožené druhy zvířat, které v tomto území najdou svůj nový domov," doplnil ředitel zahrady David Nejedlo.

Ke snaze rozšířit zahradu se v zoo přiklonili i kvůli novelizaci zákona na ochranu zvířat proti týrání a navazující vyhlášky o podmínkách chovu volně žijících zvířat v lidské péči. Ta výrazně změnila a zpřísnila tyto podmínky a některé ze stávajících výběhů nebudou nově stanovené parametry splňovat.

Ocitli jsme se na pomyslném rozhraní. Buď můžeme jít nadále cestou snižování počtu chovaných druhů a vzdát se chovu prostorově náročnějších, ale zato návštěvnicky atraktivních ohrožených druhů, nebo jsme mohli usilovat o rozšíření stávajícího areálu. Dosud jsme zpřísňování norem na chov ohrožených druhů v lidské péči řešili snižováním počtů zvířat a spojováním výběhů. To ale nemůžeme dělat do nekonečna,“ dodal ředitel.

V minulých letech liberecká zoo z prostorových důvodů už skončila například s chovem nosorožců, orangutanů či gepardů.    

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Liberec

Štítky zoo Liberec, rozvoj, studie, architektonická soutěž, Liberec

Budoucí podoba nové části zoologické zahrady má vzejít ze soutěže  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.