Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Restaurátoři obnovili stovky sbírkových předmětů. Od odznaků až po sochy

Přes tisíc tři sta sbírkových předmětů z dvaceti podsbírek zrestaurovali v Severočeském muzeu v Liberci v průběhu více než tří let. Podařilo se to v rámci projektu, jehož cílem bylo doslova zachránit skryté poklady libereckých sbírek. Dvacet restaurátorů se postaralo o znovuzrození rozličných sbírkových předmětů.

Bez nadsázky lze říci, že k takovému rozsahu restaurátorských prací v tak krátké době v historii muzea ještě nikdy nedošlo,“ uvedla krajská náměstkyně pro kulturu a cestovní ruch Květa Vinklátová (Starostové pro LK).

Restaurátorským zásahem prošel například historický nábytek, staré tisky, dřevěné sochy, sádrové plastiky, prapory, odznaky a vyznamenání. Dále se práce týkaly hudebních automatofonů nebo šperků až po například patriotické vyobrazení tak zvaného hřebíčkového orla, který je výsledkem dobové podpůrné kampaně – veřejné sbírky na vedení 1. světové války.

Některé předměty budou součástí stálé expozice, jiné budou vystaveny v tematických výstavách nebo si je bude možné prohlédnout v digitalizované podobě,“ poznamenala Vinklátová.

Restaurátorské práce byly placeny z evropské dotace z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Část financí byla také využita k nákupu a zprovoznění nové technologie zabezpečení depozitářů muzea. Dále pak peníze putovaly na nejrůznější zařízení a vybavení digitalizačního pracoviště muzea – 3D laser skener s kompatibilním příslušenstvím, foto a video příslušenství, nejrůznější druhy tiskáren a skenerů, skenovací zařízení pro digitalizaci původních záznamových médií hudebních automatů nebo přístroj zvaný spektrometr, což je ruční rentgenový analyzátor pro přesnou analýzu chemického složení materiálů, a mnoho dalšího. Severočeské muzeum v Liberci, které je mimo jiné také výzkumnou organizací registrovanou u Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, tak může využívat nejmodernější technologie.

V dnešní době zdražování je dobrou zprávou to, že i když plánované výdaje projektu byly ve výši mírně přes 47 milionů korun podařilo se všechny aktivity dokončit za necelých 43 milionů korun, tedy s úsporou přes 4,2 milionu korun,“ doplnil radní kraje pro regionální rozvoj Jiří Ulvr (Starostové pro LK). Pokud administrace a přidělení dotace dopadne podle plánu, bude příspěvek Evropské unie a České republiky bude ve výši 90 %, což v tomto případě znamená dotaci 38,5 milionu korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Severočeské muzeum Liberec

Štítky restaurování, sbírky, Severočeské muzeum, Liberec

Restaurátoři obnovili stovky sbírkových předmětů. Od odznaků až po sochy  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.