Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Nemocnost v kraji stále stoupá, jednoznačně dominuje virus chřipky

Počty nemocných akutními respiračními infekcemi nadále rostou. V pátém kalendářním týdnu jejich množství stouplo o 7 procent. Ve třech okresech nemocnost výrazně převýšila epidemický práh s výjimkou Jablonecka, kde je jen těsně nad.

Ve vyšetřovaných laboratorních vzorcích jednoznačně dominuje virus chřipky A, který byl zachycen v uvedeném týdnu v 79 případech, z toho bylo 52 typu A-H1N1. Dále epidemiologové ve vzorcích odhalili lidský BOCA virus, respiračně syncytiální viry A i B, rhinovirus, adenovirus, virus parainfluenzy a parechovirus.

V 5. kalendářním týdnu neevidujeme případ vážného průběhu chřipky s nutností umělé plicní ventilace, nebo s úmrtím. Od podzimu 2023 evidujeme celkem 183 případů chřipky typu A, chřipka typu B nebyla zatím zachycena,“ uvedla mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová.

Epidemiologové upozorňují, že chřipka je vysoce nakažlivé onemocnění dýchací soustavy, které může mít velmi závažný průběh, zejména u malých dětí, seniorů, nebo jinak oslabených jedinců. Přenáší se nejčastěji kapénkami, a k infekci dochází jejich vdechnutím. Tedy se člověk může snadno nakazit od někoho, kdo kašle či kýchá a nezakrývá si při tom pusu a nos.

Inkubační doba mezi nakažením a začátkem projevů činí 1-5 dní, následně se rozvíjí příznaky charakterizované horečkou, únavou, bolestmi svalů a respiračními příznaky. Nejvyšší infekčnost pro okolí představuje období přibližně 2-3 dnů v začátcích příznaků.

Z hlediska řádného zaléčení, i pro omezení dalšího šíření nemoci, je zásadní věcí izolace doma s klidem na lůžku. Přechozená či nedoléčená chřipka skrývá další nebezpečí v podobě celé řady možných pozdějších komplikací s rizikem trvalých následků,“ upozorňuje Balašová.

Onemocnění covid-19 má podle výsledků zatím stále klesající tendenci. V uplynulém týdnu byl diagnostikován u dvaadvaceti lidí.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky nemocnost, chřipka, epidemie, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnost v kraji stále stoupá, jednoznačně dominuje virus chřipky  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.