Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hasiči potřebují obnovit vybavení k zásahům. Některé je i desítky let staré

Uplynulý rok byl pro Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje náročný co do počtu zásahů i mimořádných událostí. Za dvanáct měsíců měli hasiči téměř 7,5 tisíce výjezdů, o sedmdesát víc než v předešlém roce. Výrazně se zvýšil především počet zásahů u dopravních nehod a při mimořádných událostech spojených s evakuací osob. Zachránili při nich více než dva tisíce lidí.

Velmi často musí hasiči zasahovat při požárech nebo na místech, kde jsou pro ně naprosto nezbytné dýchací přístroje, každodenní samozřejmostí jsou zásahové obleky a přilby. Příkladem jejich nezbytnosti může být největší zásah loňského roku, říjnový požár podniku Juta v Turnově. Pro hasiče byl jedním z nejnáročnějších.

Byl vyhlášen zvláštní stupeň požárního poplachu, u události zasahovalo celkem 37 jednotek požární ochrany, více než 250 profesionálních a dobrovolných hasičů a na 50 kusů velké zásahové technik,“ popsala mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje (HZS LBK) Jaroslava Benešová.

Vybavení zasahujících hasičů tak bylo tím nejdůležitějším, co je samotné ochránilo. Protože však dosluhuje, snaží se hasičský sbor o jeho postupnou obměnu.

Chtěli bychom pokračovat v obměně záchranných zásahových obleků a přileb. Je to projekt, který nám běží už 3 roky a díky podepsané smlouvě o podpoře s Libereckým kraje je můžeme postupně měnit,“ popsal ředitel HZS LBK Jan Harbolec.

Rok 2023 v Libereckém kraji 

Počet zachráněných osob: 2 061
Počet evakuovaných osob: 2 316
Počet zraněných: 1 728
Počet usmrcených: 286
Počet zachráněných osob u požárů: 136
Počet evakuovaných osob u požárů: 1 139
Počet zraněných u požárů: 75
Počet usmrcených u požárů: 5
Zdroj: HZS LBK

Stejné plány mají hasiči i s dýchacími přístroji, kterých mají profesionální hasiči ve výbavě desítky, ovšem dosluhují. „Chtěli bychom zahájit obměny nejstarších dýchacích přístrojům, protože některé máme už 25 let. Dýchací přístroj je něco, na co se musí hasič spolehnout. Více než sto přístrojů máme letitého stáří a jeden takový přístroj stojí 100 tisíc korun. A tak po dokončení obměny zásahových obleků začneme s výměnou dýchacích přístrojů. Pokud nám letos zbydou nějaké prostředky, začneme hned, jinak v příštím roce,“ přiblížil Hadrbolec. Dýchací přístroje jsou totiž důležité i při záchraně a evakuaci lidí. „Počet evakuovaných osob je poměrně vysoký a my se tomuto tématu musíme věnovat,“ zdůraznil ředitel hasičů.

S tím úzce souvisí i například pořízení seskokových matrací, jimiž chtějí hasiči vybavit všechny výjezdové základny v okresních městech. Zatím mají na celý kraj pouze jedinou seskokovou matraci, která je v Liberci, protože je ve městě nejvíc výškových budov.

Dalším z plánů HZS LBK v tomto roce je zahájení výstavby stanice v Jilemnici. Po dvanáctiletém provozu dosluhuje také záložní zdroj krajského operačního střediska v Liberci, a tak se hasičský sbor chystá i na jeho výměnu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Blanka Freiwilligová, HZS LBK

Štítky hasiči, vybavení, odměna, zásahy, HZS LKB, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči potřebují obnovit vybavení k zásahům. Některé je i desítky let staré  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.