Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Strážníci mají Fügnerku pod větším drobnohledem. Dohlédnou až za roh

Větší osobní, ale i kamerový dohled nad dolním centrem Liberce, konkrétně Fügnerkou a Soukenným náměstí, se vyplácí. Minimálně roční statistika Městské policie v Liberci ukazuje, že se v porovnání dvou let počet řešených přestupků v této oblasti snížil. V roce 2023 se tady lidé dopustili celkem 688 přestupků, o 115 méně než předchozí rok.

Na terminálu Fügnerova, Soukenném námětí a v blízkém okolí slouží strážníci prakticky nonstop, vždy je v lokalitě alespoň jedna hlídka. Největší nápor je v časech, kdy lidé jezdí do zaměstnání a do škol a pak zhruba od 18 hodin do večera, v těchto exponovaných časech ještě posilujeme,“ popsal ředitel Městské policie Liberec Ladislav Krajčík.

Na pořádek v lokalitě městská policie dohlíží i prostřednictvím kamerového systému, kdy jsou kamery rozmístěny hned na několika místech. Navíc je dolní centrum, od ledna pod drobnohledem panoramatických kamer, které mají rozhled 360 stupňů, a tak ať se děje cokoli kdekoli, vždy mají strážníci k dispozici nějaký záznam. „Nestává se tak už, že se třeba něco děje na jednom konci náměstí a kamera je právě otočena na opačný konec. Panoramatická kamera zabere vše,“ vysvětlil Krajčík.

Největší problém je vjíždění do pěší zóny

Nejčastějšími hříšníky jsou řidiči, kteří vjíždí kam nemají. Auta v pěší zóně a na místech, kde nemají co dělat, jsou dlouhodobým problémem. Firmy i jednotlivci nerespektují pravidla, která pro vjíždění do zóny platí.

 „Opravdu jsme už byli na hranici snesitelnosti, kdy zejména v průběhu adventu vjížděla auta do pěší zóny často. Hodně zejména odstavovali vozy v pěší zóně pracovníci a brigádníci rozvážkových služeb a nakupovali jídla. Pravidla ale platí pro každého. Městská policie to začala více kontrolovat, ale jediné řešení je přizpůsobit se pravidlům platným pro všechny a nedělat z pěší zóny parkoviště,“ uvedl primátor města Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK).

Strážníci se ale více zaměřili i na dodržování pravidel pro taxislužby, sledují dodržování rychlosti aut a divoké parkování, které bylo problémem třeba u domu kultury, kde si lidé zvykově dlouhou dobu odstavovali auta například při nákupech na farmářských trzích nebo při návštěvách blízkého fitcentra či sauny. Na dodržování pravidel silničního provozu v dolní části centra se strážníci budou zaměřovat i nadále, neboť počet přestupků v této oblasti statisticky stoupl.

Co se týče bezpečnosti, mluví statistiky příznivě. Meziročně klesl počet lidí, kteří byli přistiženi při kouření na místech, kde to zakazuje protikuřácký zákon, tedy na zastávkách terminálu. Méně bylo i případů proti veřejnému pořádku, ubylo krádeží. „Do toho ale spadají i krádeže, ke kterým dojde ve Foru. Bezpečností agentura, která obchodní centrum hlídá, pak volá nás,“ poznamenal ředitel městské policie.

Za uplynulý rok v Liberci městská policie řešila 20 519 přestupků, nejčastěji proti silničnímu provozu (18 299). Na pokutách lidé zaplatili celkem 3,2 milionu korun. Na tísňové lince 156 za minulý rok přijali 22 563 hovorů, což je průměrně 70 za den. Strážníci byli u cca 35 tisíc událostí. Náklady na provoz Městské policie v Liberci jsou cca 94 milionů ročně.  

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Městská policie Liberec

Štítky dolní centru, statistiky, městská policie, přestupky, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strážníci mají Fügnerku pod větším drobnohledem. Dohlédnou až za roh  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.