Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Konflikt mezi dětmi v Jablonci šetří policie. Zajímá se i o nenávistné výzvy k vendetě na sociálních sítích

Konflikt mezi dvěma skupinami dětí ve věku od 15 do 17 let, který se odehrál poslední únorový den v Jablonci nad Nisou, vzbudil ve městě emoce. Parta mladistvých se tam obrátila s žádostí o pomoc na městskou policii s tím, že po nich chce jiná parta dětí peníze. Případem se nyní zabývá policie a mezi lidmi ve městě se šíří různé zvěsti.

Podle policie nedošlo k žádným fyzickým útokům a ani se v partičkách dětí neobjevili mladiství, kteří byli v minulosti za napadání vrstevníků v Jablonci potrestáni soudem, tak jak se v různých zdrojích objevuje.

Byly zahájeny úkony trestního řízení a vedeme šetření. Kvalifikované je to jako možné vydírání, ale doposud nebyl nikdo obviněn. Žádná obvinění nepadla a chtěl bych zmínit, že nedošlo k žádnému napadení,“ popsal ředitel jablonecké Policie ČR Pavel Langr.

Kriminalisté v Jablonci řeší další konflikt mezi dětmi v ulicích. Parta chtěla výkupné

Kriminalisté v Jablonci nad Nisou znovu řeší konflikt mezi dětmi a mladistvými v ulicích. S množícími se často velmi brutálními útoky se ve druhém největším městě Libereckého kraje potýkají už více než rok. Naposledy vznikl konflikt mezi dvěma...

Obě partičky zřejmě využily dobu prázdnin, kdy se potkaly už den předem a v uvedený den se setkaly znovu. Společně trávily přes šest hodin v ulicích Jablonce, procházením ulic, obchodů, občerstvení, šlo navíc v některých případech o spolužáky nebo dokonce sousedy ze stejného domu.

Z lidí, s nimiž jsme pracovali, není v těch skupinách nikdo, kdo byl u incidentů dětských gangů v roce 2023. Navíc žádné z těchto dětí nemělo žádné delikty v minulosti. Tedy není vůbec pravda, že by šlo o stejnou skupinu. Naopak všechny děti, kterých se únorová událost týká, nemají žádné záznamy z dřívější doby ani nejsou pod dohledem OSPOD. Nešlo o žádnou agresi, ale spíš o jejich pocit a momentální obavy,“ popsal Langr a dodal, že všichni útočníci z loňského roku nejen, že dostali trest, ale byli také umístěni do diagnostických ústavů.

V Jablonci řádí dětské bandy, policie řeší za květen už čtyři oznámení

Nadávky, kopance do těla, rány pěstí do obličej a hlavy, nahánění obětí. Za bílého dne v centru města, u obchoďáků anebo v okolí přehrady. Party výrostků šikanují a mlátí své vrstevníky v Jablonci nad Nisou. Policie má již několik oznámení.

Incident, který nyní hýbe Jabloncem, se odehrál 29. února v okolí Horního náměstí. Tehdy zavolala skupina dětí ze zdejší cukrárny, kde se ukrývala, na linku 156. Následně na městské policii vypověděla, že je pronásleduje parta jiných nezletilců a chce po nich peníze. Na základě toto jablonečtí strážníci nejen, že poskytli oporu dětem, které přišly žádat o pomoc, ale především prostřednictvím kamerových záznamů vysledovali pohyb druhé skupiny. Tu pak společně s kolegy z Policie ČR zadrželi.

Z naší strany probíhá šetření, zda byl spáchán trestný čin a kdo se ho dopustil. Pokud to tak nebude, tak z toho může být i přestupek, ale to předjímáme, neboť jsme na začátku šetření,“ doplnil Langr.

Mezitím se na sociálních sítích vyrojily desítky různých zaručených informací o události i výzev k tomu, aby lidé vzali spravedlnost do svých rukou. Nechybí ani komentáře o neschopnosti policie i města situaci řešit.

Nebylo by to poprvé, kdy policie prověřovala anebo byl odsouzen někdo, kdo na sociálních sítích šíří nepravdivé informace anebo nabádá ostatní k tomu, aby něco konali nebo provedli. Myslím, že jsme v situaci, že se Policie ČR začala zabývat příspěvky, které se objevily na začátku události a vyzývají ostatní, aby situaci neřešili stupňováním násilí,“ upozornil Langer a doplnil: „Nejsem ve státě, kde je možno jakousi vendetu vzít do vlastních rukou a každý, kdo by se dopouštěl násilí na někom jiném, bude hnán k zodpovědnosti podle platných předpisů. Ať jde o vydírání, fyzické napadání, vyhrožování. I pokud k nim někdo vyzývá, nejen, že šíří poplašné zprávy a vyvolává v lidech obavy, ale může být hnát k zodpovědnosti za to, že to organizuje anebo nabádá.“ Policisté proto prověřují komentáře na sociálních sítích, ale i obsah článků v některých médiích.

Mě vadí lidská rovina celé věci, kdy se píše, že magistrát nekoná nebo že je městská a státní policie na nic. Je to nefér vůči lidem, kteří odvádí dobrou práci. Buďme rádi, že máme v Jablonci fungující státní i městskou policii. To, že jsme problémy v loňském roce zkrotili a dostali pod kontrolu, je o dobré práci těchto složek i OSPODu. Když si pak všichni lidé, kteří na tom pracují, o sobě čtou takové informace, je to lidsky nepříjemné,“ konstatoval primátor města Miloš Vele (ODS).

Jeho slova potvrdil i ředitel Městské policie v Jablonci nad Nisou Michal Švarc. „Strážníci udělali maximum toho, co udělat mohli. Dostavila se k nám skupinka osob, která dodala nějakou informaci, naši strážníci okamžitě skupinku dohledali, našli a dovezli ve spolupráci s policií na oddělení. Co víc by měli strážníci udělat? Je mi pak líto, když si přečtu, že jsou strážníci úplně k ničemu, když opak je pravdou,“ uzavřel Švarc.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Blanka Freiwilligová

Štítky děti, konflikt, gangy, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

selena olds

Hi i love sex my contact here vipdeit.com/sex20.html
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

..

.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Pondělí, 11. března 2024, 00:33Odpovědět

Paula Fox

❤️Ah­­­oj, kl­­­uci) Jmen­­­uji s­­­e Pa­­­ula, j­­­e mi 2­­­1 l­­­et) Js­­­em zaci­­­najici s­­­e­­­x mod­­­el­­­ka 1­­­8­­­+) Ra­­­da s­­­e ne­­­cha­­­vam fo­­­tit n­a­­ha) Pros­­­im, ohod­­­notte m­­­e fotog­­­rafie ➤ Ja.cat/id350965

Neděle, 10. března 2024, 13:37Odpovědět

Jiří Svoboda

Máš to v hlavě v pořádku?

Neděle, 10. března 2024, 15:30Odpovědět

Jiří Svoboda

Z jaké sociální skupiny pochází ta vyděračská partička?

Pátek, 8. března 2024, 17:32Odpovědět

Jiří Volek

Nejspíš ze skupiny pasivních příjemců sociálních dávek, ale možná i ze skupiny daňových poplatníků...

Sobota, 9. března 2024, 12:13Odpovědět

Konflikt mezi dětmi v Jablonci šetří policie. Zajímá se i o nenávistné výzvy k vendetě na sociálních sítích  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.