Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Svázaná ovce, psí i kočičí množírny. Vloni veterináři zabavili přes sto zvířat

Držení zvířat v místnostech plných výkalů či moči, bez vody a krmení, ale i ve špíně či v bytech plných nepořádku. Nelidské zacházení s hospodářskými zvířaty nebo neposkytnutí potřebné veterinární péče. To jsou nejčastější důvody, které přiměly v minulém roce veterinární správu k rozhodnutí o odebrání zvířat kvůli týrání.

V roce 2023 jich veterináři nařídili odebrat celkem 101. Jednalo se o 25 kusů skotu, ovci, 21 psů a přes padesát koček. V rámci kontrolní činnosti inspektoři odhalili 2 množírny koček a 2 množírny psů.

Otřesné podmínky odhalila Krajská veterinární správa Libereckého kraje (KVSLK) v chovu psů v dubnu 2023. „Chovatelé při předchozích kontrolách neumožňovali vstup do obydlí, kde se množírna nacházela. Až v součinnosti s kriminalisty Policie ČR se podařilo chov prověřit,“ popsal ředitel KVSLK Roman Šebesta.

Na veterináře i policisty čekal bezútěšný pohled. Uvnitř, v domě plném moči a výkalů, na podlahách pokrytých exkrementy, živořilo čtrnáct psů a jedna kočka. V klecích začernalých od špíny byla natěsnána štěňata, navíc bez vody či savého materiálu. Všech patnáct zvířat bylo odebráno. Následně se zjistilo, že již krátce předtím nechali chovatelé odvézt z domu dalších 21 psů.

Množírnu koček řešili inspektoři i v Jablonci nad Nisou, kde zasahoval i Integrovaný záchranný sbor. V bytě se přes nepořádek nedalo ani pořádně otevírat dveře, kočky byly velmi silně zablešené a nesocializované, na podlahách se nacházelo množství výkalů, byl cítit intenzivní zápach. Odchyceno bylo 29 koček, které byly přemístěny do blízkého útulku, kde jim byla poskytnuta odborná péče.

Tři desítky koček živořily v hrozných podmínkách. Policie prověřuje týrání

V otřesných podmínkách v bytě plném odpadků i kočičích výkalů, v hrozném zápachu, žily téměř tři desítky koček v Jablonci nad Nisou. Ve čtvrtek 27. června zvířata zástupci odboru životního prostředí jabloneckého magistrátu, veterináři, společně...

V náhradní péči skončila i ovce, kterou chovatel položil na dvoře restaurace svázanou do kozelce, a tak ji ponechal ležet bez vody několik hodin. Ovce měla od úvazu oteklé končetiny, byla apatická se známkami nadmutí a bez rychlé reakce inspektora by jí pravděpodobně hrozil úhyn,“ popsal další z případů Šebesta.

V chovech hospodářských zvířat u žadatelů o dotace provedli inspektoři KVSLK 17 kontrol podmíněnosti, z toho 11 plánovaných a 6 mimořádných. U 8 z těchto kontrol bylo zjištěno nedodržení jednoho nebo více požadavků kontroly podmíněnosti, z toho dvakrát odmítli majitelé spolupracovat a kontrol tak nemohla proběhnout.

Koně trpěli hlady a žízní. Veterináři je chovatelce na Frýdlantsku odebrali

Neměli přístup k pořádnému krmení, ani k vodě. Strádali a neměli se ani kam schovat v nepříznivém počasí. Trojici teplokrevných koní zabavila na základě podnětu lidí veterinární správa chovatelce na Frýdlantsku. Zvířata jsou už v náhradní péči.

Nejvyšší pravomocně uložená pokuta ve výši 120 000 Kč byla uložena hned dvěma chovatelům, a to u jednoho za neposkytnutí veterinární péče, neoznačení zvířat, neprovedení zdravotních zkoušek a nedostatky v čištění a dezinfekci a u druhého také za neprovedení zdravotních zkoušek, neposkytnutí veterinární péče a neodstranění kadáveru,“ doplnil ředitel krajské veterinární správy.

Celkem vloni byly uloženy pravomocné pokuty 145 chovatelům za porušení legislativy v oblasti zdraví zvířat a welfare v částce 1.513.000 korun, což je navýšení o téměř 40% oproti roku předešlému.

V chovech zvířat v loňském roce provedli veterináři celkem 742 kontrol, což je o 20 kontrol méně než v roce 2022. Narostlo neplnění povinných zdravotních zkoušek zvířat, nedostatky ve značení a evidenci zvířat, nedoložení očkování psů proti vzteklině. Kontrol se závadou v roce 2023 bylo 142, což je 19 % z celkového počtu kontrol a jedná se o velmi malé navýšení oproti roku 2022.

V roce 2023 byl počet kontrol v oblasti péče o pohodu zvířat srovnatelný s rokem 2022. Inspektoři provedli 400 kontrol. Z těchto kontrol bylo 227 provedeno na základě podnětu veřejnosti. Nejvíce podnětů řešili inspektoři v srpnu – celkem 29.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky kontroly, veterinární správa, týrání zvířat, odebírání, množírny, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svázaná ovce, psí i kočičí množírny. Vloni veterináři zabavili přes sto zvířat  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.