Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Jablonci začnou s přípravou projektu na proměnu Tyršových sadů

Smlouvu na vytvoření projektu na revitalizaci parku Tyršovy sady podepsalo město Jablonec s firmou, která se přihlásila jako jediná do krajinářsko-architektonické soutěže. Porota návrh posoudila jako vyhovující a rozhodla se jí vytvoření projektu zadat. Hotový má být v polovině příštího roku.

Novou podobu parku vtiskne do projektu ateliér krajinářské architektury Terra Florida, s nímž město uzavřelo smlouvu. Ateliér je autorem oceněného návrhu krajinářsko-architektonické soutěže, která proběhla v loňském roce. Projektová dokumentace přijde na 6,2 milionu korun DPH.  

Soutěž o návrh jsme zvolili jako nevhodnější nástroj pro výběr projektového partnera na základě kvalitativních kritérií. Jeho využívání při přípravě staveb financovaných z veřejných rozpočtů nám ukládá strategický vládní dokument Politika architektury a stavební kultury i dotační titul, ze kterého má být stavba spolufinancována,“ řekl Jakub Chuchlík (Piráti), náměstek primátora pro rozvoj a digitalizaci, a popsal průběh soutěže: „Po velmi dobře obsazené soutěži na mateřskou školu U Přehrady se nám, především vlivem souběhu několika jiných krajinářských soutěží, stala nepříjemná věc; do soutěže dorazil pouze jeden návrh. Došlý soutěžní návrh byl standardně přezkoušený z hlediska splnění formálních i věcných požadavků soutěžních podmínek.

Odborná porota soutěžní návrh prozkoumala a jednoznačně se shodla, že má potřebné kvality a splňuje zadání. „Jistá úleva přišla po odtajnění autora, kdy jsme zjistili, že za návrhem stojí zkušený a renomovaný tým,“ poznamenal Chuchlík.

O potřebě revitalizace Tyršových sadů rozhodlo jablonecké zastupitelstvo již v minulém volebním období, kdy jej také zařadilo mezi záměry dotačního programu ITI. Loni Kancelář architektury města o jeho podobě diskutovala s veřejností, ale i se všemi, kterých se park a jeho podoba bezprostředně dotýká, což jsou Sokolové, pořadatelé kulturních akcí, správa zeleně, památkáři i preventisté.

Proměna Tyršových sadů bude rozdělena do etap. V první fázi se bude měnit vlastní prostor parku, upravovat cestní sítě, počítá se s obnovením vodní nádrže a lepší prací s vodou obecně a novými veřejnými toaletami. V dalších etapách se bude řešit náplavka a přístup k Nise po pobytovém schodišti, v další části pak přijdou na řadu úpravy sousedních ulic Fügnerovy a Sadové. Odhadovaná cena za celou revitalizaci se pohybuje kolem 60 milionů.

Ohodnoť článek

Foto Blanka Freiwilligová, vizualizace město Jablonec

Štítky revitalizace, park Tyršovy sady, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jablonci začnou s přípravou projektu na proměnu Tyršových sadů  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.