Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Zastaralé osvětlení vymění v Hrádku za nová svítidla. Nahradí jich 357

V Hrádku nad Nisou budou postupně obměňovat dožívající veřejné osvětlení. Část výbojkových svítidel nahradí úsporným LED osvětlením. Vymění celkem 357 nevyhovujících pouličních lamp za téměř 3,3 miliony korun.

S výměnou osvětlení začnou v Hrádku v průběhu dubna či května a dokončena má být do konce července. „Hledáme způsoby modernizace osvětlení tak, aby bylo nejen efektivní, ale také energeticky úsporné. Instalace LED světelných zdrojů se stává stále běžnější, protože má výrazně nižší spotřebu energie a delší životnost než výbojky nebo tradiční žárovky,“ říká starosta Hrádku nad Nisou Josef Horinka (Hrádek potřebuje změny!).

O výměnu se postará firma Sněhota C&C, který zvítězila ve veřejné soutěži. Město na modernizaci veřejného osvětlení čerpá dotaci z Evropské unie ve výši 1,6 milionu korun z Národního plánu obnovy (NPO) Ministerstva průmyslu a obchodu a počítá se se spolufinancováním ve výši bezmála 1,7 milionu. Díky modernizaci by se měly náklady města rekonstruované části osvětlení ulic snížit o více než polovinu.

Veřejné osvětlení ve městě má 1 466 svítidel provozovaných v rámci veřejného osvětlení. „Nejstarší jsou z 50 let minulého století,“ popisuje vedoucí odboru dotací, rozvoje města a kultury Jana Matušková s tím, že dochází k postupné obnově celého systému. Vymění se celkem 357 nevyhovujících svítidel veřejného osvětlení z celkového počtu 442 ve čtyřech obvodech odběrných míst, a to v Žitavské ulici směrem ke Kristýně, v Oldřichovské a Loučné ulici, a v Oldřichově na Hranicích. Doplní se dalších 56 pouličních lamp. „V části města řešené tímto projektem ponecháme 85 svítidel, u kterých se jejich stáří pohybuje od dvou do pěti let nebo jsou v provedení LED technologie,“ dodává Matušková.

Na některých místech dojde také k rekonstrukci rozvaděče, který již dosluhuje. „Nová svítidla vyzařují takzvané teplé bílé světlo, ve svítidlech je také naprogramovaný stmívací profil, který snižuje množství vyzařovaného světla na 60 procent,“ popisuje Pavel Nývlt z Odboru investic a správy majetku. Tím dochází nejen k omezování spotřeby elektřiny, ale také ke snížení množství vyzařovaného světla.

Pouliční lampy podle Jiřího Tesaře ze společnosti Artmetal, která se v Hrádku nad Nisou stará o veřejné osvětlení, jsou v provozu 4100 hodin ročně.  Počítá se s tím, že roční spotřeba energie po výměně osvětlení klesne. Za rok 2023 byla 377.908 kWh, předpokládá se, že se poté sníží na 352.400 kWh. „Za rok by se tak spotřeba měla snížit o 25.508 kWh, tedy téměř o 86 tisíc korun,“ dodal Tesař. Provoz veřejného osvětlení stál v roce 2023 město 1,27 milionu korun.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Hrádek n. N.

Štítky výměna osvětlení, LED světla, úspora, Hrádek nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastaralé osvětlení vymění v Hrádku za nová svítidla. Nahradí jich 357  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.