Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Dům architekta Hubáčka muzejníci zpřístupní veřejnosti v červnu

U příležitosti letošních oslav 100. výročí od narození libereckého architekta Karla Hubáčka připravují muzejníci otevření jeho rodinného domu v Alšově ulici. Jeho brány se lidem otevřou 12. června u příležitosti zahájení velký výstavy v Severočeském muzeu v Liberci věnované právě Hubáčkovi.

Dům Karla Hubáčka je ve správě muzea od prosince 2023, od okamžiku, kdy jej od rodiny koupil Liberecký kraj. Zavítat do něj můžete nyní kdykoli, prostřednictvím virtuální prohlídky na webových stránkách www.dumkh.cz, odkaz najdete i na webu Severočeského muzea www.muzeumlb.cz.

V současné době pracují kolegové z muzea na posouzení stavu a potřeb domu a na konceptu využití. Jsme v unikátní situaci, kdy na jedné straně města máme příklad architektury Karla Hubáčka pro rodinné bydlení a na druhé straně ikonickou stavbu horského hotelu a vysílače Ještěd. S širokým záběrem a uvažováním Karla Hubáčka budeme v konceptu zcela jistě také pracovat,“ říká Květa Vinklátová (Starostové pro LK), náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Jméno Karla Hubáčka je spojeno především se stavbou televizního vysílače a hotelu Ještěd, který svým tvarem rotačního hyperboloidu dokonale navazuje na formovaný vrchol Ještědského hřbetu. Za tak odvážné architektonické řešení, které spojilo hotel a televizní vysílač do jedné budovy, získal v roce 1969 Hubáček jako jediný z českých architektů cenu Augusta Perreta. Sám Hubáček hodnotil stavbu následujícími slovy: „Ještěd otevřel cestu za poznáním, povzbudil sebedůvěru a stal se příkladem pro mladé architekty, že není nutné utonout v našem zbytečně omezovaném světě.

Do Liberce se architekt dostal v roce 1951, kdy byl zaměstnán v Krajském projektovém ústavu pro výstavbu měst a vesnic v Liberci. V roce 1969 se stal spoluzakládajícím členem nezávislého architektonického studia SIAL, se kterým spolupracoval až do roku 2000. Neopomenutelným obdobím jsou pak roky 1994 - 1997, tehdy působil jako vedoucí katedry architektury na Fakultě umění a architektury Technické univerzity v Liberci. V Liberci prožil Hubáček značnou část svého života, tvořil zde a své zkušenosti předával mladým architektům i svým kolegům. Zemřel v 87 letech.

Svou stopu nezanechal Hubáček jen na Ještědu. „Ojedinělý a mimořádně kvalitní příklad experimentální architektury je montovaný dům č.p. 454-XV nacházející se v Alšově ulici v Liberci. Stavba měla být ukázkou levného, dostupného a kvalitního bydlení pro širokou škálu obyvatel. Vedle Karla Hubáčka na ní pracoval Vlastimil Šedo, Josef Patrman a Václav Bůžek. Budova ovlivněná funkcionalismem měla dokázat, že příjemné bydlení lze vytvořit i s minimem prostředků,“ popsal ředitel Severočeského muzea Jiří Křížek.

Do domu se nakonec nastěhoval sám Hubáček se svou rodinou. K budově náleží zdařile komponovaná zahrada, která je ohraničená autorským oplocením v modré barvě. Dům je považován za nejzajímavější realizaci rodinného bydlení na přelomu 50. a 60. let 20. století.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky rodinný dům, výročí, architekt, Karel Hubáček, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dům architekta Hubáčka muzejníci zpřístupní veřejnosti v červnu  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.