Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Hrádku se blíží ke konci výstavba Alzheimer centra. Klienty přivítá v létě

V Hrádku se blíží k dokončení výstavba pasivního objektu domova seniorů. Domov v Oldřichovské ulici nabídne čtyřiadvacetihodinovou službu i zvláštní sekci pro lidi s Alzheimerovou chorobou. První klienty by zde měli ubytovat už v červenci.

Vzhledem k demografickému vývoji se dá předpokládat, že starých lidí vyžadujících péči bude přibývat. Myšlenkou na vlastní domov pro seniory, který by sloužil zejména obyvatelům města, jsme se začali zabývat už před více než osmi lety,“ popisuje starosta Josef Horinka (Hrádek potřebuje změny!) s tím, že zastupitelé přijali návrh na jeho výstavbu už v roce 2016. „Celkem brzy jsme vytipovali místo, na kterém nový dům postavíme. Teď už stojí v Oldřichovské ulici na pozemku v majetku města, který dříve sloužil jako školní zahrada.“

Na vybudování pasivního domu za zhruba čtvrt miliardy korun se podařilo získat dotace z Evropské unie. Celkem 193 milionů korun zaplatilo mě to z Integrovaného regionálního operačního programu a z Operačního programu životního prostředí. Dalšími 77 miliony korun přispívá Liberecký kraj, který domov bude provozovat a po pěti letech jej převezme do svého vlastnictví. Domov seniorů může ubytovat celkem 36 klientů starších pětašedesáti let.

Dům seniorů je energeticky úsporný. Jde o stavbu v takzvaném pasivním standardu plus, což znamená, že více energie vyrobí, než spotřebuje. Teplo je zajištěné tepelným čerpadlem s elektrickým dohříváním, na střeše domu je navržená fotovoltaika, která by měla kapacitně stačit na celkovou spotřebu domu.

Baterie ze solárního systému bude sloužit také jako záložní zdroj například při vypuknutí požáru nebo výpadku proudu,“ říká stavbyvedoucí Luboš Šejn z EMH Stavební CZ. „Baterie obsluhují jak požární ventilátory, větrání únikových cest, výtah, který slouží jako evakuační a také vrata.“ Počítá se i s využitím splaškové vody, která se po vyčištění využije ke splachování nebo zalévání.

Stavbaři dokončují úpravy v okolí domova. Uvnitř budovy se stavbaři zaměřují na drobné dodělávky, uklízí po stavbě. „Pokoje pro klienty už jsou vybavené. Všechny pokoje mají víceméně stejný rozměr i nábytek. Vstoupíme do předsíně, kde je šatní stěna s lavičkou. V závislosti, jestli se jedná o jednolůžkový nebo dvojlůžkový pokoj, je tady další jedna nebo dvě šatní skříně. Samozřejmostí je elektrická polohovací postel, stůl se židlemi a snížená kuchyňská linka. Aby se k ní dostal i člověk, který je upoutaný na vozíčku,“ popisuje stavbyvedoucí s tím, že součástí pokoje je i prostorná koupelna. „Je vybavená toaletou, umyvadlem se zrcadlem a bezbariérovým sprchovacím koutem.“ Po celé koupelně jsou rozmístěná madla. Součástí vybavení jsou i dva zvonky pro případ, že by senior potřeboval asistenci personálu.

Klubovna, ordinace i odlehčovací služby

Součástí domov je i recepce a prostory pro lékaře. „Máme tu ordinaci i s čekárnou, ale lékař tu nebude na stálo. Bude sem pouze dojíždět,“ zmiňuje pověřený pracovník Domova důchodců Český Dub pro pracoviště Hrádek nad Nisou Ivo Ivanov. „Je tu k dispozici také odlehčovací služba. V pokoji můžou být umístěni dva klienti z rodin, které chtějí jet na dovolenou nebo si potřebují na nějaký čas od péče odpočinout.“ Odlehčovací služba poskytne pobytové služby seniorům, kteří mají sníženou soběstačnost z důvodu věku nebo onemocnění Alzheimerovou chorobou. V přízemí je i kaple s knihovnou, malá tělocvična a zázemí pro personál.

Ve druhém patře je na strategickém místě, tedy ve středu haly, umístěná prosklená sesterna. Personál tak nejen uvidí na pokoje klientů, ale třeba i do klubovny. Vedle sesterny je pak i malá kuchyňka. V pokojích může bydlet až 24 seniorů ve dvanácti dvojlůžkových pokojích. „Ve druhém a třetím patře máme jeřábové koupelny,“ popisuje Ivanov. „I zcela imobilní klient může absolvovat hygienu celého těla s tím, že ho tam pečovatelka přiveze, přesadí si ho na sedátko, položí do zvedací plachty a k dispozici jsou i tzv. mycí lůžka. Pečovatelka díky technice může klienta vyvézt do určité výšky, pootočit ho a posadit do vany.

Ve třetím patře se počítá s Domovem se zvláštním režimem. K dispozici tam je šest jednolůžkových a dva dvojlůžkové pokoje. „Služba poskytuje nepřetržitou, tedy čtyřiadvacetihodinovou individuální podporu seniorům, kteří potřebují nepřetržitou péči,“ zmiňuje Ivanov s tím, že se jedná zejména o důsledky onemocnění Alzheimerovou chorobou. Otevření Domova se zvláštním režimem se plánuje na podzim letošního roku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Hrádek

Štítky Alzheimer centrum, domov seniorů, Hrádek nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hrádku se blíží ke konci výstavba Alzheimer centra. Klienty přivítá v létě  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.