Počasí dnes20 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Putujícím žábám pomáhá stále více dobrovolníků. Lidé ale kradou značky, které před zvířaty varují řidiče

PR článek

Přes dva a půl tisíce obojživelníků migrujících kvůli rozmnožování zachránili při jejich jarním putování za vodou dobrovolníci. Každoročně kvůli nim staví zábrany podél silnic, aby žáby či čolci neskončili svou pouť pod koly projíždějících aut. Zájemců, kteří s ochranou putujících živočichů pomáhají, rok od roku přibývá.

Kritických úseků, kudy cestují živočichové za životadárnou vodou, je v Libereckém kraji celá řada. Poznat je lze snadno, podle bílých zábran lemujících krajnice. Na těchto místech hlídkují ve spolupráci s Libereckým krajem za přispění Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky členové Českého svazu ochránců přírody, místní organizace Aron, kteří několikrát denně kontrolují bariéry a kyblíky, kam obojživelníci padají. Ty poté vyberou, zapíší jejich počty a bezpečně je přenesou přes vozovku, kde se opět vydají na cestu k rybníku.

Nejčastějšími migranty jsou ropuchy obecné a skokani, dále čolci: obecný, horský a velký. Přitom o žábách a čolcích se v posledních letech hovoří jako o nejvíce ohrožené skupině živočichů v Česku. Citlivě totiž reagují na přicházející změnu klimatu, intenzivní zemědělství či úbytek hmyzu, který pro ně představuje potravu,“ uvedl Václav Židek, krajský radní pro resort životního prostředí a zemědělství.

Pomocníků, kteří s přenášením obojživelníků pomáhají, mírně přibývá. „Situace se zlepšuje, zájem o dobrovolnou pomoc mezi lidmi je. Od roku 2007 kdy se tomu věnujeme, se k dospělým přidávají jejich děti, střídají se. Hodně se zapojují místní v daných lokalitách, kteří chodí pravidelně kontrolovat i několikrát za den,“ popsal Václav Köhler ze ZO ČSOP při CHKO Jizerské hory, s tím, že tým pomocníků je stabilní.

Pracovníky, kteří pomáhají žábám a čolkům na jejich cestách, však trápí jeden nešvar. „Na úseky s migrujícími živočichy upozorňují řidiče také přenosné výstražné dopravní značky s žabí siluetou. Ty kromě obojživelníků mohou dopomoci i k větší bezpečnosti dobrovolníků, kteří je přenáší. Značky ale bohužel od silnic mizí. Hned dvě někdo zcizil u bariéry pod kopcem Tlustec u Jablonného v Podještědí,“ posteskl si Radomír Studený, odborný pracovník ochrany přírody krajského úřadu.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky obojživelníci, ochrana, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomáš Tománek

Napadá mě zkusit je převádět pod silnicí tunelem. Není mi z článku jasné, jak je to s těmi zábranami a kbelíky, do kterých jako žáby padají.

Sobota, 20. dubna 2024, 17:31Odpovědět

Putujícím žábám pomáhá stále více dobrovolníků. Lidé ale kradou značky, které před zvířaty varují řidiče  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.