Počasí dnes16 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Zoo Liberec hlásí nové přírůstky. Narodil se malý margay, nosálové bělohubí nebo vzácný urial bucharský

Od nového roku přišlo v liberecké zoo na svět hned několik mláďat. Zoo se může pochlubit například malým margayem, nosálem bělohubým, orlosupy bradatými, osináky africkými, urialy bucharskými, tropickými žábami či paterčaty surikat.

Margay

Jedním z prvních přírůstků letošního roku v liberecké zoo byl margay. Na svět přišel už v polovině ledna, avšak jeho matka si ho pozorně střežila v malém boxu uvnitř vyhřívané vnitřní ubikace. „První týdny patří mládě matce a my se jim snažíme dopřát co nejvíce klidu a při „výchově“ nijak nerušit. Poprvé jsme na mládě sáhli až při nedávné veterinární kontrole, při které jsme zjistili, že se jedná o samičku,“ sdělila zooložka a kurátorka chovu šelem Dorota Gremlicová.

Malý margay již aktivně pobíhá ve své vyhřívané ubikaci. „Příští týden ji ještě čeká povinné přeočkování a poté již bude moci být vpuštěna do venkovního výběhu. Za teplejších dní už tak návštěvníci budou moci při troše štěstí mládě zahlédnout,“ dodává Gremlicová.

Nosál bělohubý

Minulý rok na podzim získala liberecká zoo prvoodchov samičky nosála bělohubého a po šesti měsících se dočkala prvních mláďat. Pohlaví i počet mláďat však pro pracovníky zoo zůstává skrytý, neboť prozatím nechtějí do odchovu nijak zasahovat.

„První indicií o existenci mláďat byla změna chování samice, která ze dne na den odmítala vycházet z boudy ven na krmení. Následně se z boudy začalo ozývat typické pískání, které nám přítomnost malých nosálů potvrdilo. Jejich počet a pohlaví zatím neznáme, matka musí dostat prostor a klid nutný k jejich péči. Jasno budeme mít až za několik týdnů, kdy provedeme první veterinární prohlídku a vakcinaci,“ uvedl hlavní zoolog Luboš Melichar.

Mláďata jsou na světě zatím pouze deset dní, což je doba, kdy začínají vidět. Postupně budou více pohyblivá a začnou prozkoumávat i okolí. Návštěvníci si však na ně musí počkat. Zoo Liberec má v plánu zrekonstruovat venkovní výběh, který nosálové sdílejí s tapírem jihoamerickým. Projekt souvisí s realizací nového vodohospodářského systému, na který získala liberecká zoologická zahrada finanční prostředky z evropského programu Life. Zvířata budou do té doby umístěna v zázemí.

Urial bucharský

Urial bucharský je vzácný a silně ohrožený asijský kopytník, kterého liberecká zoo chová pouze s dalšími třemi zoo na světě. Je tak v České republice jediná, která se může tímto vzácným chovem kopytníků pochlubit. Samička uriala přišla na svět teprve nedávno a pro Liberec je tento přírůstek klíčový. „Celková populace urialů bucharských chovaných v zoologických zahradách čítá pouhých 38 jedinců a každý přírůstek je proto pro záchranu druhu obrovským přínosem. Malá samička uriala přišla na svět 20. dubna a jedná se o 13. mládě, které se v Liberci od počátku chovu v roce 2011 narodilo,“ uvedl Luboš Melichar.

Ve volné přírodě se urial vyskytuje v Tádžikistánu, Turkmenistánu a Uzbekistánu. V liberecké zoo jsou tak urialové ve svých venkovních výbězích celoročně a návštěvníci mohou malou samičku již od prvních dní snadno pozorovat.

V liberecké zoo od začátku letošního roku přišlo na svět celkem osmatřicet mláďat. Mezi další přírůstky patří například i dva orlosupi bradatí, osinák africký, paterčata surikat, bělozubka nejmenší nebo sedmadvacet jedinců tropických žabek.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Liberec

Štítky Zoo Liberec, přírůstky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Kontroverz

Tohle ji před krachem nezachrání. Pokud má někdo pocit, že dojde k rozšíření a rozvoji liberecké zoo, nedejbože k množství zvířat, je na omylu. Pod Půtou a Krajem vůbec spěje ke svému konci. Ale kdo nevěří, pozná. Dávám tomu maximálně dva roky. S jedním slonem slonem, jedním lachtanem a supermoderní žrádelnou se rovněž provozovat nedá.

Sobota, 27. dubna 2024, 21:31Odpovědět

Zoo Liberec hlásí nové přírůstky. Narodil se malý margay, nosálové bělohubí nebo vzácný urial bucharský  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.