Počasí dnes12 °C, zítra17 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Riziko požárů výrazně vzrostlo. V lesích je zakázáno pálit klestí i kouřit

V souvislosti se vzrůstajícím rizikem vzniku požárů kvůli dlouhodobému suchu, klimatickým změnám i například opakujícímu se silnému větru, platí pro lesní porosty i blízké okolí větší omezení související s rizikem vzniku požárů. Kromě zákazů, které určuje zákon, mezi něž patří rozdělávání ohně, kouření a odhazování hořících a doutnajících předmětů, je aktuálně zakázáno pálit klestí.

S požárem lesa se potýkali hasiči v Libereckém kraji například poslední dubnový den, kdy zasahovali v Příchovicích na Jablonecku. Právě duben je podle správců lesů jedním z měsíců, kdy k požárů nejčastěji dochází, zhruba v podobném množství, jako v létě. Například loni hořelo v porostech spravovaných Lesy ČR sto dvacetkrát, nejčastěji v severních Čechách. Škoda při požárech 22 hektarů lesa byla vyčíslená na 2,9 milionů korun. Letošních 19 požárů zasáhlo pět hektarů lesa, škoda činí milion korun.  

Lesy ČR nyní od dubna do října zakázaly lesním dělníkům pálení klestu. „Neděláme to ani v jiných měsících, riziko je opravdu velké. Stačí, když trochu fouká, a oheň se snadno přenese i přes cestu,“ říká lesní správce Štěpán Pospíšil.

V lesích se také staví nové nádrže a obnovují ty původní, aby se z nich dala okamžitě čerpat voda. V horkých letních dnech drží lesníci protipožární hlídky. V některých nově obnovených porostech, založených zejména na větších postkalamitních plochách, se preventivně tvoří čtyřmetrové oddělovací pásy.

Lesy rozčleňují na menší celky. Nerostou tam žádné dřeviny a navazují na lesní cesty, takže se po nich snadno dostane do porostů technika,“ vysvětluje Libor Strakoš, výrobně-technický ředitel Lesů ČR. Často jsou na okrajích osázené jen listnáči, jako je třeba olše, lípa nebo javor, které přenášejí oheň podstatně méně než jehličnany.

Většinu požárů způsobí návštěvníci. Dokládají to letošní statistiky, podle nichž hořelo nejčastěji během velikonočního prodlouženého víkendu, kdy lidé kvůli pěknému počasí vyrazili na výlety. K rychlému vznícení hrabanky stačí nedopalek cigarety nebo nedostatečně uhašené ohniště. Důsledky nedbalosti pak vyšetřuje policie jako trestný čin.

Ohodnoť článek

Foto HZS LBK

Štítky požáry, riziko, zákaz, Lesy ČR, Liberecký kraj, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Riziko požárů výrazně vzrostlo. V lesích je zakázáno pálit klestí i kouřit  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.