Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Zoologická zahrada se zapojila do záchrany nejohroženějšího orla

Své bohaté zkušenosti s odchovem dravých ptáků předávají chovatelé ze Zoologické zahrady v Liberci svým kolegům z Filipín. Sbírat zkušenosti přijeli do Čech ke zdejším odborníkům filipínští ochránci, kteří usilují o záchranu nejohroženějšího dravce na světě – orla opičího. Společně s libereckými odborníky připravují novou strategii na rozmnožení a záchranu tohoto vymírajícího druhu.

Dva filipínští ochranáři a pracovníci filipínské neziskové organizace Philippine Eagle Foundation (Nadace orla filipínského) právě dokončují svou stáž v Zoo Liberec, kde se pod vedením libereckého zoologa Jana Hanela učí novým metodám a postupům v rozmnožování a odchovu dravých ptáků. Nadace orla filípnského usiluje o záchranu orla opičího a ve svém záchranném centru na ostrově Mindanao chová téměř 40 jedinců.

Ovšem rozmnožení tohoto dravce, který byl zvolen národním pták Filipín, se jim však dlouhodobě nedaří. Liberečtí chovatelé však mají letité zkušenosti s asistovanými odchovy dravců a daří se jim množit dravce pomocí inseminace i za pomoci spermatu hluboce zmraženého v tekutém dusíku.

Tyto techniky by mohly být klíčové také v záchraně orla opičího. Kolegové sice mají zkušenosti s inseminací, ale pro vyšší efektivitu je třeba změnit několik detailů. Důležitá bude i kryopreservace spermatu, kdy se v podstatě zajistí současný genofond pro další generace. Techniky odchovu dravců a zvířat obecně se stále vyvíjejí a pro zvýšení úspěšnosti chovu je nutné vývoj sledovat, stále se učit a spolupracovat s dalšími chovateli. V Liberci to děláme také,“ říká Jan Hanel, který tamní záchranné centrum navštívil již koncem minulého roku.

Na Mindanao se liberecký zoolog vypraví znovu v říjnu, kdy bude na Filipínách u dravců probíhat hnízdní sezóna, a pokusí se s úspěšných odchovem orla opičího pomoci na místě.

Šance na záchranu tohoto největšího a nejohroženějšího orla světa je veliká. Snad se ho podaří do přírody navrátit tak, jako se podařilo díky chovům v lidské péči repatriovat orlosupy bradaté u nás v Evropě. Jejich situace byla s aktuálním stavem orlů opičí nemálo podobná,“ uzavírá s nadějí Hanel, který také spolupracoval na vypuštění již patnácti libereckých orlosupích mláďat do evropských velehor.

Filipínští ochránci totiž plánují, v případě, že se podaří orla opičího odchovávat, vypouštět mladé dravce zpět do přírody, do míst, kde vymizeli.

Zoo Liberec věnuje na své terénní projekty a záchranu ohrožených druhů přímo v jejich přirozeném prostředí 4 korun z každé prodané vstupenky. „Když bude letošní návštěvnická sezóna úspěšná, rádi bychom u našeho fondu In situ pořídili organizaci Philippine Eagle Foundation novou moderní líheň, která i nám velmi pomohla k celé řadě významných odchovů. Díky naší dobré a dlouhodobé spolupráci s Českou ambasádou na Filipínách je dokonce přislíbena pomoc při přepravě inkubátoru tak, aby bylo zajištěno hladké proclení a aby se zabránilo nevhodné manipulaci s přístrojem,“ doplňuje ředitel zoo David Nejedlo.  

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Philippine Eagle foundation, Marta Doležalová

Štítky orel opičí, záchrana, ohrožený druh, Zoo Liberec, Filipíny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Zoologická zahrada se zapojila do záchrany nejohroženějšího orla  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.