Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Středa 29. května 2024  |  Svátek má Maxim
Bez reklam

Začne stavba centrálního depozitáře. Dům za půl miliardy kraj postaví v Českém Dubu

Centrální depozitář pro stovky tisíc sbírkových předmětů chce začít do několika měsíců stavět Liberecký kraj. Stavbu pasivního domu za takřka půlmiliardy korun připravuje už zhruba od roku 2016. Objekt má stát v Českém Dubu a uloženy tam budou předměty mnohamilionových hodnot. Jeho stavbu bude kraj financovat ze svého rozpočtu.

Centrální depozitář má sloužit pro uložení sbírkových předmětů všech muzeí či galerií, které jsou ve správě kraje. V současnosti jsou artefakty rozmístěny na patnácti různých místech, často v nevyhovujících podmínkách, kde neodpovídá vlhkost, teplota a ni prostředí.

Každé z našich muzeí i galerie má externí depozitář, například v Mníšku či v Raspenavě. Největší, který je pro všechna naše muzea je v budově bývalé školy v Jablonci nad Nisou. A také využíváme objekt Domova seniorů ve Sloupu v Čechách. Depozitář Muzea Českého ráje navazuje na horolezeckou expozici, a ještě pronajímá část prostor ve městě, stejně tak je na tom muzeum v České Lípě, kde máme podzemní kryt, kam stěhujeme nějaké předměty kvůli obnově z vodního hradu a něco je i ve Vísecké rychtě. Ochrana sbírkových předmětů vyžaduje specifické podmínky a žádný z těchto depozitářů je nesplňuje,“ popisuje Květa Vinklátová (Starostové pro LK), náměstkyně pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.  

Přitom sbírkové předměty mají nevyčíslitelnou historickou hodnotu, ať již jde například o šperky, pohlednice, známky, ale také velké předměty jako nábytek či technika.

O nutnosti vybudovat depozitář se hovoří již třetí volební období, v roce 2020 začaly přípravné práce. „Od roku 2017 jsme projektovali, a nakonec je projekt dělaný metodou BIM, tedy má digitální dvojče, což nám umožní například snadnější údržbu a správu budovy při provozu. Stavba by mohla začít na jaře 2025 a skončit za dvě stavební sezony a od roku 2027 by se měly sbírkové předměty začít do centrálního depozitáře stěhovat,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro LK).

Půjde o stavbu v pasivním standardu, což následně přinese výrazné úspory energií v době, kdy bude depozitář využíván. Podle odhadů se ušetří až 6 milionů korun ročně, což je výhodné s ohledem na energetickou náročnost depozitáře, kde je právě kvůli udržování vhodných podmínek pro uložené předměty provoz velmi náročný na energie. Dům bude vybaven nejmodernější technikou, která pro skladování muzejních sbírek zajistí nejoptimálnější podmínky. Budova pojme stovky tisíc předmětů a bude postavena takovým způsobem, aby mohla být případně stavebně rozšířena.

Stavbu kraj zaplatí kompletně z vlastních zdrojů. „V rozpočtovém výhledu na roky 2025-2026 jsme měli připravenou zhruba polovinu peněz. V letošním roce jsme provedli také přesun peněz, 100 milionů z resortu dopravy, které už nebudeme schopni využít, protože už v tuto chvíli krajská správa silnic dozoruje 60 akcí a jsou na hranici rozumné kapacity. Potom jsme o sto milionů navýšili daňové příjmy, neboť jsou za první čtyři měsíce o 184 milionů korun vyšší, tedy používáme zdroje, které už máme k dispozici. A také jsme měli rezervu na předfinancování projektu, asi 23 milionů korun a dohromady na to máme 492 milionů korun včetně DPH, ale předpokládáme, že ušetříme,“ popsal hejtman Půta. Liberecký kraj se ve spolupráci s jinými kraji pokoušel oslovit stát, zda na stavby podobného specifického charakteru v pasivním standardu nevypíše nějakou podporu, ale ministerstvo žádný program na podporu podobně specializovaných budov nepřipravuje.

Budovy stávajících nevhodných depozitářů chce následně kraj prodávat, a tam kde je v nájmu, smlouvy ukončit. Některé prostory zůstanou muzeím jako tzv. příruční depozitáře.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Severočeské muzeum Liberec

Štítky depozitář, muzea, stavba, Český Bud, Liberecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Začne stavba centrálního depozitáře. Dům za půl miliardy kraj postaví v Českém Dubu  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.