Počasí dnes27 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Hladina podzemní vody u dolu Turów stoupá. Místní i tak netuší, zda budou mít v dalších měsících vody dostatek

Hladina podzemních vod v okolí dolu Turów na českém území stoupá. Vyplývá to ze zprávy z posledního měření České geologické služby (ČGS). Podle Ministerstva životního prostředí (MŽP) to ukazuje, že těsnící stěna u dolu je funkční a výsledky měření tak považuje za dobré znamení. Lidé žijící poblíž dolu ale takový optimismus nesdílí.

Podle zprávy ČGS k nárůstu hladin podzemní vody došlo na všech čtyřech vrtech, hladina vody stoupá i u vrtů do vzdálenosti až 850 metrů od stěny. Mezi zářím 2023 až dubnem 2024 byl tak poprvé za posledních 10 let zaznamenán nárůst hladiny podzemní vody.

Je to jednoznačně pozitivní zpráva a potvrzení toho, že bariéra opravdu funguje. Za poslední dva roky hladina podzemní vody na nátoku k podzemní stěně narostla o 156 až 551 centimetrů,” řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

K mírnému zvýšení hladiny dochází i na dalších vzdálenějších vrtech. „Zvýšení hladiny podzemní vody bylo rovněž zjištěno až do vzdálenost 850 metrů od podzemní těsnicí stěny, směrem od dolu na jih k české hranici. Tři vrty zde po dlouhodobém několikaletém poklesu vykazují nárůst hladiny o přibližně 130 centimetrů. Na ještě vzdálenějších místech zatím k nárůstu vody nedochází, podzemní voda teče velmi pomalu a stoupání hladiny může trvat řadu let,” doplnil ředitel ČGS Zdeněk Venera. Dodal, že přibližně od 60. let minulého století odtékala voda kvůli velké prohlubni z českého území směrem k dolu do Polska. „Úkolem těsnicí stěny je toto nyní změnit a jak ukazují data, postupně se to daří. Nemůžeme ale očekávat, že ke změně dojde ihned, příroda potřebuje svůj čas."

Podle ministerstva zároveň měření ukázalo další zajímavý údaj a to, že ve svrchních vrstvách, ze kterých odebírá podzemní vodu vodní zdroj Uhelná, hladina vody také stoupla.

Přímo ve zprávě o výsledcích měření se v případě změny hladiny ve svrchních kolektorech uvádí, že od srpna 2023 hladiny podzemní vody převážně stagnují a od února 2024 hladiny podzemní vody v okolí Uhelné nepatrně rostou. U měření podzemní vody v hlubších kolektorech umístěných na českém území se však objevuje informace, že od října 2023 došlo k mírnému zpomalení poklesu hladiny podzemní vody v hlubších kolektorech, nicméně na konci dubna 2024 jsou hladiny podzemní vody na historicky nejnižší úrovni. A na to poukazuje Milan Starec ze Spolku Uhelná.

Nepřijde mi přiměřená radost ministerstva. To má radost z toho, že když na vrtech stoupá hladina, plní se smlouva, v níž je to tak nastaveno. Ale už nikdo nezjišťuje u nás, jestli vodu ve zdrojích máme,“ říká Starec.

Podle něj v Uhelné, kde sám žije, není změna hladiny vody zřejmá. Prudký pokles vody se podle Starce zastavil, ale nijak dramaticky se situace nemění. „Dodnes jsme také nedostali jasnou informaci o tom, kolik metrů vody je v našich vodních zdrojích. Jestli metr nebo patnáct. Žádali jsme vodárenskou společnost o informaci, ale ta nás odkázala na ministerstvo a mi dodnes nic nevíme. A tak i když teď na jaře třeba voda je, nikdo netuší, jaké to bude v létě a jestli vůbec nějakou vodu mít budeme, jak se máme připravit, jak s ní hospodařit,“ vysvětluje Starec a poukazuje tak na to, co zdejším lidem vadí nejvíc: „Nám nikdo nic neříká, na otázky neodpovídá, nekomunikuje.“  

Pravidelné měření probíhá na základě Dohody mezi vládou České republiky a vládou Polské republiky o spolupráci k řešení vlivů těžební činnosti v povrchovém hnědouhelném dole Turów v Polské republice na území České republiky. Dohodu strany podepsaly v únoru 2022 a Česká geologická služba provádí čtyřikrát ročně hodnoticí mise, při kterých měří průtoky odtékající směsi podzemní a povrchové vody. Zatím poslední osmá mise proběhla 8. února 2024, další probíhá dnes.

Ohodnoť článek

Foto Denisa Albaniová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hladina podzemní vody u dolu Turów stoupá. Místní i tak netuší, zda budou mít v dalších měsících vody dostatek  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.