Počasí dnes21 °C, zítra26 °C
Pondělí 17. června 2024  |  Svátek má Adolf
Bez reklam

Liberecký kraj nechá zpracovat projekt nové silnice do průmyslové zóny v Liberci

Liberecký kraj nechá zpracovat projekt nové silnice do Průmyslové zóny Jih v Liberci, která by v budoucnu měla zajistit druhé dopravní napojení do zóny od silnice I/35. Ulevit by měla přetížené ulici České Mládeže, která je dnes hlavní přístupovou komunikací do zóny.

Kraj hledá projektanta, náklady zakázky odhaduje na 6,5 milionu korun. Do přípravy silnice už kraj investoval desítky milionů korun, řekl novinářům hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Jen výkup pozemků a domů v plánované trase už přišel kraj na více než 56 milionů korun, další peníze zaplatil za postupnou demolici objektů, kterou zajišťuje Krajská správy silnic Libereckého kraje. „Jednáme s posledními třemi vlastníky, jeden ten pozemek je dotčen dědickým řízením, takže je to složitější. Pak tam jednáme s majitelem autoservisu, kde už je nějaká předběžná dohoda zpracována," doplnil náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

Jižní průmyslová zóna o rozloze 125 hektarů vznikla na přelomu tisíciletí, dnes tam působí dvě desítky firem většinou z oblasti automobilového průmyslu, které zaměstnávají tisíce lidí, největším zaměstnavatelem je japonský výrobce autoklimatizací Denso Manufacturing Czech. Ulice České mládeže kapacitně nestačí, denně po ní projede až 17.000 aut. Nová silnice by mohla nejméně třetinu zátěže převzít, náklady na její výstavbu se ještě před pár lety odhadovaly na 250 milionů korun, dnes už to podle Půty bude zhruba půl miliardy korun. Na přípravě stavby kraj pracuje od roku 2017.

S výstavbou druhého napojení se přitom počítalo už koncem 90. let, kdy průmyslová zóna vznikala. V roce 1999 stát sliboval, že se na výstavbě druhého napojení zóny bude finančně podílet. „Byl to závazek vlády postavit tu silnici, memorandum s firmou Denso tehdy podepsal premiér Miloš Zeman," doplnil Půta, který doufá, že vláda závazek uzná a na financování projektu se bude podílet. Pro zónu je druhá silnice nezbytná, dlouhá by měla být zhruba 1,4 kilometru a počítá s ní už i územní plán města. Stavba by podle odhadů mohla začít za dva roky.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, silnice, stavby, správa, průmysl, Liberecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj nechá zpracovat projekt nové silnice do průmyslové zóny v Liberci  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.